Direct naar artikelinhoud
Letteren

Gert Brouns verkoopt zijn bekende Gentse boekhandel Limerick

Gert Brouns (r.) in Limerick, een van de twee boekhandels die hij nu van de hand doet.Beeld Eric de Mildt

De flamboyante Gentse boekhandelaar Gert Brouns (50) stapt uit het boekenvak. Limerick en De Trein der Traagheid, zijn twee winkels vlakbij het Gentse Sint Pietersstation, komen vanaf half november in handen van twee vrouwelijke overnemers. 

Annelies Joos (43) en Soetkin Rigole (42) deden een bod op de onafhankelijke boekhandel en zullen hem – voorlopig – in dezelfde lijn verderzetten. “We wilden allang zelf iets beginnen”, zegt Joos, die haar sporen verdiende als zaakvoerder bij concurrent Paard van Troje van haar ex-echtgenoot Bart Van Aken. “Maar het is natuurlijk interessanter om niet van nul te hoeven beginnen en een bestaande, florerende zaak te kunnen overnemen.” Bovendien konden ze ook de ernaast gelegen De Trein der Traagheid (met papierwaren en stationery) verwerven. “Daar willen we de horeca voorzichtig uitbreiden, meer specifiek met een ruimer thee-aanbod. En ook boeken over zingeving, boeddhisme en geschenkboeken krijgen daar een plek. Die naam zal veranderen in Pavlova.”

“Het is inderdaad snel gegaan en me allemaal enigszins overkomen”, vertelt Brouns. “Recent toonden twee kandidaat-kopers interesse voor onze beide winkels. Dat zette mij en mijn echtgenote aan het denken. En ik heb altijd gezegd dat ik niet eeuwig in het boekenvak zou blijven. Als ik nog iets anders wil doen, dan moet het nu gebeuren, op mijn vijftigste.” Toch weet hij nog niet wat dat wordt. 

Brouns zette diverse boekenevenementen op via Limerick en maakte af en toe flink stampei in letterenland. Zo ‘boycotte’ hij de verkoop van de romans van Griet Op de Beeck. Haar boeken werden geband uit Limerick omdat hij ze te slecht vond. Als groot bewonderaar van W.F. Hermans wist hij vanaf 2013 de een tijdlang verweesde schrijfmachinecollectie van de Nederlandse schrijver te ‘adopteren’ en te exposeren. “De 160 typemachines blijven in Limerick, ze behoren tot het overnamepakket. En we zullen ze goed verzorgen”, verzekert Joos. Ook het personeel blijft aan boord.