Direct naar artikelinhoud
El Salvador

El Salvador zet Venezolaanse diplomaten het land uit

President van El Salvador Nayib Bukele.Beeld REUTERS

De regering van El Salvador heeft de Venezolaanse diplomaten 48 uur de tijd gegeven om het land te verlaten. El Salvador beschouwt het presidentschap van de Venezolaanse president Nicolás Maduro als onwettig.

De president van het Midden-Amerikaanse land El Salvador, Nayib Bukele, laat weten de stap te zetten omdat hij oppositieleider Juan Guaidó erkent als interim-president van Venezuela. Tot er vrije verkiezingen zijn geweest, wil hij alleen nog samenwerken met diplomaten van Guaidó. 

De stap betekent een verdere isolering van Nicolás Maduro, maar de vraag is wat het zal opleveren. Het afgelopen jaar hebben tal van landen uit de internationale gemeenschap zich uitgesproken tegen Maduro, en is er flink met sancties gezwaaid. De president zit echter nog steeds in het zadel.

Het merendeel van de Venezolaanse oppositie erkent de heerschappij van Maduro niet, omdat hij in 2018 op frauduleuze wijze zou zijn herkozen. Om die reden riep Guaidó zich begin dit jaar uit tot tussentijdse leider van Venezuela. Hij leek aanvankelijk de wind in de zeilen te hebben. Een grote meerderheid van de bevolking schaarde zich achter hem, net als ruim vijftig landen van de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten.

Tekort aan voedsel en medicijnen

Guaidó kon het leger echter niet aan zijn kant krijgen. De massademonstraties brachten Maduro niet ten val. In september wist de president zelfs weer een aantal oppositiepartijen aan zijn kant te krijgen en sloot hij een ‘vredesakkoord’.

De Verenigde Staten proberen Maduro met economische sancties te dwingen tot capitulatie. Die lijken vooral ook het effect te hebben de bestaande humanitaire crisis in het land te vergroten. Er zijn enorme tekorten aan voedsel en medicijnen. Volgens de Verenigde Naties is ongeveer een kwart van de 30 miljoen inwoners hulpbehoevend. Meer dan 4 miljoen Venezolanen zijn het land ontvlucht.

Maduro heeft nog niet gereageerd op de stap van El Salvador. De Amerikanen waren er wel snel bij. De Amerikaanse ambassadeur schreef op Twitter dat El Salvador zich naar de ‘goede kant’ van de Venezolaanse crisis schoof.