Videospeler inladen...

"Is't oké? Check het": campagne over seksueel grensoverschrijdend gedrag focust op de grijze zone

"Is't oké? Niet zeker? Check het." Het is de slagzin van een grote, nieuwe sensibiliseringscampagne van Sensoa, Zij-kant en vzw Zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken en te voorkomen. Die focust vooral op de situaties die zich in de "grijze zone" bevinden, waarin het niet helemaal duidelijk is of gedrag al dan niet grensoverschrijdend is. "We roepen iedereen op om te checken of je eigen gedrag wel oké is, of de andere met dat gedrag gediend is en om tussenbeide te komen als omstaander."

De aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag is de laatste jaren enorm vergroot dankzij heel wat moedige getuigenissen. Zo hebben heel wat vrouwen Hollywood-producent Harvey Weinstein beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding. Maar ook in eigen land zijn er bekende verhalen. De hashtag MeToo is intussen bekend over de hele wereld.

Toch is seksueel grensoverschrijdend gedrag nog lang de wereld niet uit. Het is ook heel vaak niet helemaal duidelijk wanneer iemand wel of niet over de schreef gaat. Daarom lanceren Sensoa, Zij-kant en vzw Zijn een nieuwe, grote sensibiliseringscampagne om seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaarder te maken en te voorkomen.

Er is een grote grijze zone die afhankelijk is van de context, relatie tot de andere persoon en persoonlijke grenzen

Julia Day, beleidsmedewerker Sensoa

"Er is gedrag waarvan iedereen het over eens is dat het onaanvaardbaar is. Een verkrachting in de bosjes door een wildvreemde bijvoorbeeld", zegt beleidsmedewerker Julia Day van Sensoa. "Er is even goed ook seksueel gedrag dat voor zo goed als iedereen wel oké is. Bijvoorbeeld twee geliefden die elkaar kussen of seks hebben. Maar daartussen zit nog een hele grote grijze zone waarover veel discussie bestaat."

"Die zone is heel afhankelijk van de context, eerdere ervaringen, de relatie tussen twee personen... Het is veel moeilijker om nee te zeggen tegen een baas dan tegen een vriend. En het is ook van de persoon zelf afhankelijk. Wat voor de ene aanvaardbaar is, vindt iemand anders misschien helemaal niet oké."

(lees verder onder de cartoon van Eva Mouton voor de campagne)

Doe de Flirtertwister

Daarom hebben Sensoa, Zij-kant en vzw Zijn onder meer een "Flirtertwister" ontwikkeld. "Het is een spel dat bestaat uit drie radjes waaraan je kan draaien zodat je een bepaalde situatie krijgt voorgeschoteld. Daar kan je dan over praten en discussiëren met vrienden, collega's, klasgenoten." Zo kan je de vraag krijgen of het oké is als je baas je uitnodigt voor een etentje. Of wat je doet als je beste vriend(in) je een sexy foto stuurt op een feestje. 

Je kan de Flirtertwister online spelen via deze link.

Doe de check

De nieuwe campagne roept ook iedereen op om zijn of haar gedrag te controleren. "Er zijn drie manieren om de check te doen", zegt Julia Day van Sensoa. "Ten eerste bij jezelf. Zie ik signalen dat de ander hier ook zin in heeft of net niet? Kan de ander misschien moeilijk nee zeggen in deze situatie?"

"Ten tweede kan je ook bij de andere persoon checken. Je kan dat verbaal doen en gewoon de vraag stellen: 'Is't nog oké?' Of subtieler: afwachten tot de ander initiatief neemt. Tot slot willen we ook omstanders aanzetten om even tussenbeide te komen en voor afleiding te zorgen. Je kan bijvoorbeeld de persoon die wordt lastiggevallen de weg naar de toiletten vragen. " 

Op de website allesoverseks.be vind je meer info over seksueel grensoverschrijdend gedrag en tips over hoe je "de check" kan doen. Op horenzienenpraten.be kan je bovendien een zelftest doen om je eigen seksueel gedrag te checken. "Zo nodigen we mensen uit om na te denken over hun eigen gedrag."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Kreeg je zelf te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Je kan terecht bij 1712, de gratis en anonieme hulplijn voor iedereen die te maken krijgt met geweld.

Meest gelezen