© Rudy DECLERCK

Vaudeville: Marc Coucke koopt Etixx terug van Omega Pharma en Perrigo

Het Amerikaanse Perrigo kondigde donderdag een herstructurering aan bij Omega Pharma, welke 45 tot 80 banen kan kosten. Het verkoopt ook meteen het sportvoedingsmerk Etixx, verrassend genoeg aan oprichter van Omega Pharma Marc Coucke. Dat meldt De Tijd.

vtvn

Perrigo nam Omega Pharma twee jaar geleden over van Coucke, samen met de rest van diens bedrijf Omega Pharma. Donderdag raakte bekend dat Perrigo in het kader van een herstructurering het merk heeft verkocht. Dat blijkt aan Coucke zelf te zijn.

“Ik ben echt verheugd om opnieuw in Etixx Sports Nutrition te kunnen investeren”, aldus Coucke in het persbericht. Het is de bedoeling Etixx verder uit te rollen en te ontwikkelen, zegt Coucke nog.

Herstructurering Omega Pharma

Het Amerikaanse Perrigo grijpt in bij Omega Pharma. Er komt een herstructurering van de divisie waarin het vroegere bedrijf van Marc Coucke is ondergebracht, zo meldt het bedrijf donderdag in een persbericht. De intentie tot herstructurering kan 45 tot 80 banen kosten, aldus het bedrijf nog.

“Het consultatieproces om de organisatie beter af te stemmen op de huidige business en marktdynamiek, is in gang gezet”, luidt het in een persbericht. De werknemers van Omega Pharma Belgium, Etixx en Biover zijn uitvoerig ingelicht. Het sportvoedingsmerk Etixx wordt alvast verkocht vanaf 1 januari volgend jaar. Een finaal akkoord daarover werd ondertekend. Perrigo had Etixx in februari al in de etalage gezet.

In november maakte Perrigo, dat twee jaar geleden Omega Pharma overnam, bekend dat het een klacht indient tegen de verkopers Marc Coucke en investeringsbedrijf Waterland. Perrigo voelt zich misleid omdat het in totaal al 2,1 miljard euro minwaarden diende te boeken op Omega Pharma.

Intussen heeft Marc Coucke zelf ook al gereageerd, op Twitter. “Veel sterkte en moed gewenst aan super medewerkers. Zo sterk team, zo spijtige evolutie”, klinkt het bij de oprichter van het farmabedrijf.

Vakbond haalt uit naar Coucke

“We kunnen alleen maar vaststellen dat het personeel heel zwaar gepakt wordt op basis van het beleid van het oorspronkelijke management van Omega Pharma.” Dat zegt LBC na een bijzondere ondernemingsraad waar de intentie werd aangekondigd om mogelijk een derde van de banen bij Omega Pharma België te schrappen.

Het vroegtijdig stopzetten van een distributieovereenkomst met EuroGenerics, een belangrijke producent van generische geneesmiddelen, houdt volgens Sebbe Vandeputte (LBC) vermoedelijk ook verband met de manier waarop Omega Pharma is verkocht geweest aan Perrigo.

“Het feit dat Perrigo verschillende keren een afwaardering moest doen, heeft te maken met het feit dat rekeningen en omzetcijfers op een artificiële manier opgesmukt werden”, klinkt het. “Als bij klanten veel medicijnen werden opgeslagen die nog niet verkocht zijn, dan maakt dit dat het eigenlijke verkoopcijfer er de afgelopen jaren anders uitziet. We kunnen alleen maar vaststellen dat het personeel heel zwaar gepakt wordt op basis van het beleid van het oorspronkelijke management van Omega Pharma. Hun verantwoordelijkheid is enorm, want het wil zeggen dat die mensen vandaag bijna het slachtoffer zijn van de manier waarop beleid is gevoerd.”

LBC, de enige vakbond die vertegenwoordiging heeft in het bedrijf, zegt maximaal voor het behoud van tewerkstelling te gaan. “Dat smaakt heel wrang als je weet dat het vorige management met riante ontslagvoorwaarden het bedrijf kon verlaten. Vandaar dat wij niet zullen nalaten om het onderste uit de kan te halen.”

De overeenkomst met EuroGenerics maakt een “gigantisch” deel uit van de omzet van Omega Pharma, luidt het. De intentie om tot 80 mensen te ontslaan, vooral bedienden maar ook een aantal arbeiders, betekent het wegsnijden van een derde van het personeelsbestand van Omega Pharma in ons land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER