Koning zoekt via nieuwe consultatieronde uitweg uit impasse

door
Belga
Leestijd 1 min.

Koning Filip zet vandaag zijn consultaties voort. Die nieuwe consultatieronde moet dienen om de federale regeringsonderhandelingen opnieuw vlot te trekken. Eerst ontvangt de koning premier Sophie Wilmès, nadien komen partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open Vld) en John Crombez (sp.a) langs op het paleis. En ook Koen Geens (CD&V) heeft een uitnodiging gekregen. Gisteren brachten preformateurs Rudy Demotte en Geert Bourgeois verslag uit bij de koning. De preformateurs vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen. Maar koning Filip wil eerst meer informatie inwinnen voor hij een beslissing neemt. De koning kondigde nieuwe consultaties aan.

Gisteren kwamen PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever al langs. Vandaag zet de koning zijn consultaties voort.

Het is voorlopig onduidelijk wat de volgende stap wordt. Komt er een nieuwe poging om de twee grootste partijen, N-VA en PS, dichter bij elkaar te krijgen en een paars-gele regering te vormen? Of wordt toch de alternatieve piste voor een paars-groene regering uitgetest?

bron: Belga