Direct naar artikelinhoud
BoliviaUpdate

Boliviaanse president Evo Morales neemt ontslag

Boliviaans president Evo Morales.Beeld EPA

De Boliviaanse president Evo Morales neemt ontslag, na drie weken van protesten tegen zijn herverkiezing. Het ontslag komt er nadat de legerleiding gevraagd had om een stap opzij te zetten, ‘voor het goed van Bolivia’. Eerder had Morales al nieuwe verkiezingen aangekondigd. Dat deed hij nadat er in het Zuid-Amerikaanse land protesten waren uitgebroken tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 20 oktober. Ondanks beschuldigingen van fraude zou Morales die volgens de kiescommissie in één ronde hebben gewonnen.

en

De 60-jarige Morales kondigde zijn ontslag aan op tv. Eerder op de dag had de bevelhebber van het Boliviaanse leger, generaal Williams Kaliman, Morales gevraagd om een stap opzij te zetten. De legerleider vroeg Morales’ ontslag “voor het goed van Bolivia”.

De politieke crisis in Bolivia was zondag verder uitgedijd: verschillende ministers en parlementsleden, onder wie de voorzitter van het parlement, hadden ontslag genomen. Morales, die aan de macht is sinds 2006, had dan wel nieuwe verkiezingen aangekondigd, om “Bolivia te pacificeren”, maar dat haalde weinig uit. Ook zondag nog waren er confrontaties tussen betogers en de ordediensten.

De voormalige president en oppositieleider Carlos Mesa verklaarde dat de Bolivianen de “wereld een les geleerd hebben” doordat ze erin geslaagd zijn om Morales te laten vertrekken. “Morgen is Bolivia een nieuw land.”

Zondag werden nog de voorzitter en vicevoorzitter van de kiescommissie in het land opgepakt, laat de politie weten. Maria Choque Quispe en Antonio Costas worden vervolgd voor fraude op de verkiezingsdag van 20 oktober. Voorzitter Quispe had enkele uren eerder ontslag genomen, terwijl Costas enkele dagen na de verkiezingen al opstapte. Volgens de politie had Quispe zich vermomd om de autoriteiten te ontlopen. “De vrouw was gekleed als een man”, werd bekend gemaakt op een persconferentie.

“Politie kreeg instructies om mij op te pakken”

Volgens Evo Morales heeft de politie instructies gekregen om hem op te pakken. Dat liet hij op Twitter weten. “Gewelddadige” groepen zouden zijn huis hebben aangevallen.

“Degenen die verantwoordelijk zijn voor de coup vernietigen de rechtstaat nog”, verklaarde Morales. Volgens hem is er een “illegaal aanhoudingsbevel” tegen hem uitgevaardigd.

Enkele minuten voordat Morales de tweet de wereld had ingestuurd, verklaarde oppositieleider Luis Fernando Camacho via hetzelfde medium dat er een aanhoudingsbevel is en dat de politie en het leger op zoek zijn naar de voormalige president.

Vermoedens van verkiezingsfraude

De bekendmaking van de uitslag van de verkiezingen verliep op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Op een bepaald moment werd de livestream van de resultaten onderbroken. Toen die een dag later hervat werd, bleek de linkse Morales voldoende uitgelopen te zijn op zijn centrumrechtse tegenstander Carlos Mesa om in een klap tot president uitgeroepen te worden. Tegen die gang van zaken wordt op verschillende plaatsen in Bolivia geprotesteerd, terwijl de kiescommissie volhoudt dat alles correct verlopen is.

Zondag maakte de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bekend dat de officiële uitslag niet kan kloppen. Volgens de OAS moeten er nieuwe verkiezingen komen. Enkele tellen later kondigde Morales tijdens een televisietoespraak aan dat hij alle leden van de kiescommissie zal vervangen en dat er effectief verkiezingen zullen worden georganiseerd. “Die moeten het Boliviaanse volk toelaten om op een democratische manier hun nieuw bestuur te verkiezen.”

Bij de protesten tegen het verloop van de presidentsverkiezingen vielen de afgelopen weken al drie doden in Bolivia. Meer dan 300 mensen raakten gewond.