Direct naar artikelinhoud
BinnenlandUpdate

Politie bevestigt: opzettelijke brandstichting in toekomstig asielcentrum Bilzen

Brand Bilzen Asielcentrum.

Het gebouw van het voormalig woonzorgcentrum Ark van Noé op de Rode Kruislaan in Grote-Spouwen (Bilzen) is na gerechtelijk onderzoek opnieuw vrijgegeven. Zondagavond laat brak er een zware brand uit in het gebouw, waar Fedasil plannen voor een opvangcentrum heeft. Er is sprake van opzettelijke brandstichting. Er raakte niemand gewond, maar de materiële schade is groot.

, en

Zondag rond 23.30 uur kreeg de politie melding van hevige rookontwikkeling aan het dak van het gebouw. Bij aankomst van de brandweerpost van de hulpverleningszone Oost-Limburg sloegen de vlammen al door het dak naar buiten. De brandweermannen hadden ook al meteen inbraaksporen vastgesteld.

Sofie Boelen, woordvoerder van de lokale politie: “Na onderzoek werd duidelijk dat er sprake is van opzettelijke brandstichting. In opdracht van het parket van Limburg werden het gerechtelijk lab en een branddeskundige ter plaatse gestuurd om de nodige vaststellingen te doen. Na het sporenonderzoek is het pand vrijgegeven. Het onderzoek loopt nu.”

Het Woonzorgcentrum Ark van Noé stond sinds begin oktober leeg. Het werd momenteel verbouwd om vanaf half december als asielcentrum dienst te doen. De voorbije weken waren er al twee protestacties tegen de mogelijke komst van 140 asielzoekers.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) is niet te spreken over het voorval. “Zulke tekenen van onverdraagzaamheid passen niet”, laat ze in een eerste reactie weten. “We vermoeden dat het te maken heeft met de komst komende maand van een aantal asielzoekers in dat centrum. Als het daarmee verband houdt, dan is dat toch wel een hele onverdraagzame samenleving aan het worden. Er moet een signaal komen dat zulke tekenen van onverdraagzaamheid in onze maatschappij niet passen.”