Eandis neemt Mechelse verlichting over: alle 810 straten krijgen led

© Archiefbeeld PH

Mechelen draagt haar openbare verlichting over aan Eandis. De distributiebeheerder bouwt in tien jaar tijd alle straten om naar led-verlichting. “Dit is een primeur voor Vlaanderen en sneller dan wij het zelf zouden kunnen”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Sven Van Haezendonck

Het schepencollege heeft de overname vrijdag goedgekeurd, maar het is de gemeenteraad die de overeenkomst begin 2017 officieel moet bekrachtigen. In tien jaar tijd vernieuwt Eandis alle straatverlichting, maar ook de sfeerverlichting van monumenten, terreinen, tunnels en straatmeubilair. In de binnenstad was dat al gebeurd.

“De prioriteit gaat in 2017-2018 naar de dichtbevolkte woonwijken rond het stadscentrum. De jaren erna breidt de olievlek verder uit over de hele stad, totdat onze 810 straten zijn omgeschakeld naar led-verlichting”, zegt schepen van Openbare Werken Christiaan Backx (N-VA)

Volgens het nieuwe lichtplan zal Eandis in 2017 en 2018 telkens voor 1,2 miljoen euro investeren in nieuwe openbare verlichting, goed voor 1100 led-armaturen per jaar. Over heel het grondgebied van Mechelen moeten de komende jaren in totaal ongeveer nog 8000 armaturen worden vervangen.. “Met led-verlichting en de mogelijke toepassingen realiseren we besparingen die schommelen tussen de 20 en 50 procent", legt Backx uit.

De stad realiseert er ook efficiëntiewinst mee en klimaatdoelstellingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen