Democratische partijvoorzitter stapt op na gelekte mails

Debbie Wasserman Schultz zal de Democratische Conventie niet voorzitten en er ook geen toespraak houden. Na de conventie neemt ze ontslag. De voorzitster van de Democratische Partij is in opspraak gekomen door 20.000 documenten die vrijdag zijn gepubliceerd door de klokkenluiderssite Wikileaks. Daaruit blijkt dat de partijtop al van in het begin de campagne van senator Bernie Sanders heeft tegengewerkt.

"Wasserman Schultz is in quarantaine geplaatst", zegt een Democratische bron tegen nieuwszender CNN. Uit één van de gelekte mails blijkt dat belangrijke partijleden overleg hebben gepleegd over hoe ze Sanders konden verzwakken tijdens de voorverkiezingen. Uit een andere mail blijkt hoe de partijtop onderzocht hoe ze Hillary Clinton konden verdedigen tegen kritiek van Bernie Sanders.

'Ik ben niet gechoqueerd, maar ik ben ontgoocheld", reageert Bernie Sanders. Hij pleit ervoor dat Wasserman Schultz opstapt als partijvoorzitter zodat de partij zich kan concentreren op de kiesstrijd tegen het Republikeinse duo Trump-Pence. Vanavond laat Wasserman Schultz via een persmededeling weten dat ze na de conventie inderdaad opstapt.

Hoe dan ook heeft de Democratische Partij een opdoffer gekregen, net voor het begin van de conventie in Philadelphia, waarop Hillary Clinton en Tim Kaine officieel zullen worden genomineerd als presidentskandidate en kandidaat-vicepresident. Volgens het campagneteam van Clinton is het lek in Wikileaks georganiseerd door Moskou. Volgens campagneleider Robby Mook zijn "experts" ervan overtuigd dat "de Russen zijn ingebroken in de computers van de Democratische Partij", dat de Russen die informatie aan WikiLeaks hebben bezorgd en dat de informatie nu verspreid wordt "om Hillary te beschadigen en Donald Trump te helpen". Dat heeft hij gezegd tegen CNN.

Meest gelezen