© Chris Van Rompaey

Bakker Guy maakt speculaas in vorm van minstens 200 jaar oud

Enkele houten vormen waarmee Guy De Bakker uit Lier zijn speculaasfiguren voor Sinterklaas maakt, zijn misschien wel tweehonderd jaar oud. Dubbel zo oud dan eerst gedacht. En ook zijn bakkerij bestaat al veel langer dan wat De Bakker vermoedde.

Chris Van Rompaey

Twee jaar geleden berichtte uw krant al over de grootste perenhouten vorm, waarmee Guy De Bakker speculaasfiguren maakt. “Ik dacht dat de figuur aan de voorkant Mijnheer Pirroen was, het hoofdpersonage uit een toneelstuk van de Lierse schrijver Felix Timmermans. Omdat deze bakvorm al oud was toen mijn vader in 1958 deze winkel had overgenomen, schatte ik dat deze en nog enkele andere speculaasvormen bijna honderd jaar oud waren”, vertelt Guy De Bakker.

© Chris Van Rompaey

Het Felix Timmermans Genootschap twijfelde aan het Pirroen-verhaal. Marc Mees schreef er een bijdrage over in het jaarboek van het genootschap. “Het figuurtje lijkt vaagweg inderdaad wel wat op Mijnheer Pirroen. Maar de kans dat het een afbeelding van Pirroen is, schatten we zeer klein in. Een groot deel van de bewaarde speculaasvormen dateert immers uit de negentiende eeuw en de zogenaamde vormsnijders vonden hun inspiratie in het dagelijks leven.”

Volgens Marc Mees gaat het om de grèef en de grèvin, de graaf en de gravin van halfvasten dus. “Het feit dat op de plank van bakker De Bakker de twee personages recto-verso zijn gesneden, wijst duidelijk op hun onderlinge band. Oorspronkelijk hadden ze dus niets te maken met het feest van Sinterklaas, maar wel met een ander kinderfeest: het in Lier volledig in onbruik geraakte feest van halfvasten.”

Erfgoedbibliotheek

Met die informatie ging Guy De Bakker verder op speurtocht. “Zo vond ik op het internet afbeeldingen van de graaf en gravin van halfvasten en die lijken inderdaad als twee druppels water op de figuren in mijn houten planken. Maar hoe oud was die houten vorm dan? Daarvoor ging ik te rade bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Daar kreeg ik te horen dat sommige van mijn houten vormen zeker tweehonderd jaar oud zijn en veel geld waard zijn. Ik stelde ze altijd in mijn winkel tentoon, maar veiligheidshalve heb ik ze nu maar weggehaald”, zegt Guy De Bakker.

Tijdens zijn zoektocht deed Guy De Bakker nog een andere verrassende ontdekking. “Ik dacht altijd dat er in dit pand sinds 1951 een bakkerij was. Ik weet namelijk dat mijn ouders René en Yvonne de bakkerij in 1958 overnamen van Maurice Van den Elksken en hij bakte hier brood vanaf 1951. Maar dankzij Mon Van den Heuvel van het Stadsarchief Lier kwam ik te weten hier al in 1901 een bakkerij was, steeds op hetzelfde adres. In die tijd heette de Frederik Peltzerstraat nog wel Lisperstraat, maar het gaat om exact dezelfde locatie. Door deze ontdekking zijn we nu wellicht de oudste nog bestaande bakkerij in Lier”, zegt Guy De Bakker.

Bakkerij De Bakker, Frederik Peltzerstraat 48 in Lier

© Chris Van Rompaey

© Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER