Direct naar artikelinhoud
JeugdvoetbalUpdate

Na de commotie: Berchem Sport trekt verplicht naakt douchen bij jeugdspelers voorlopig in

Foto ter illustratie.Beeld Benoit De Freine

Berchem Sport laat jeugdspelers de komende twee weken opnieuw vrij beslissen of ze met of zonder slip douchen. De beslissing volgt nadat een groep ouders protesteerde tegen de verplichting voor spelers onder de 16 om naakt te douchen. Eerder raakte bekend dat acht jeugdspelers deze week niet mochten meetrainen omdat ze weigerden nadien naakt te douchen. 

, en

Jongeren onder de 16 moeten bij de voetbalclub verplicht naakt douchen ‘om hygiënische redenen’. De regel bestaat volgens de club al twaalf jaar, zonder klachten. Hij was een jaar geschrapt, maar werd nu weer ingevoerd. Daarop kwamen er wel klachten van ouders. 

Onder andere van trainer Mo, die ook papa is van een van de spelertjes. “In de drie jaar dat ik er ben, hebben ze altijd de keuze gehad”, zei hij aan Het Laatste Nieuws. “Nu opeens wordt er gezegd dat wie zich niet aan de nieuwe regels houdt de club mag verlaten.”

Volgens jeugdvoorzitter Dirk Lambrechts kraaide er in het verleden nooit iemand naar de regel en gaat het om een religieuze kwestie. “De kinderen zijn daar helemaal niet mee bezig. Kinderen komen om te voetballen, bij te leren en zich te amuseren. Niet om hun geloof te belijden”, zegt hij.

Bezinning

Toch last de club nu een ‘bezinningsmoment’ in, zo wordt bevestigd aan Het Laatste Nieuws. Ze gaat met een aantal instanties, zoals gelijkekansencentrum Unia, samenzitten om haar standpunt klaar en duidelijk te kunnen bepalen. “Over twee weken volgt nieuw overleg met de ouders om een oplossing uit te werken”, zegt jeugdvoorzitter Dirk Lambrechts.

Lambrechts wijst er ook op dat de acht spelers die woensdag niet mochten meetrainen, niet gestraft zijn. “Het ging om een eenmalige maatregel.” 

Volgens het Centrum voor Ethiek in de Sport worstelen veel sportclubs met de kwestie. “Maar naakt douchen of niet gaat om privacy en persoonlijke integriteit. Dat kun je niet in een algemene regel gieten”, klinkt het.

Foto ter illustratie.Beeld Hollandse Hoogte / Amaury Miller