Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Non-stopvlucht van Londen naar Sydney breekt twéé records - en passagiers zien dubbele zonsopgang

Qantas-CEO Alan Joyce en crewleden van vlucht QF7879 gaan van boord in Sydney.Beeld EPA

Een experimentele non-stopvlucht van Londen naar Sydney van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is vandaag in Sydney geland. Daarmee sneuvelen maar liefst twee luchtvaartrecords én konden de passagiers een zeldzame dubbele zonsopgang zien. Dat meldt CNN.

Vlucht QF7879 staat sinds vandaag te boek als de langste passagiersvlucht van een commerciële luchtvaartmaatschappij, zowel wat de afstand betreft (17.800 kilometer) als voor de tijd in de lucht (19 uur en 19 minuten).

De ongeveer 50 mensen aan boord vertrokken donderdag in de vroege uurtjes vanop een regenachtig Londen Heathrow, en kwamen twee zonsopgangen later aan op een warme, zonovergoten vrijdagmiddag aan de oostkust van Australië. Drie uur vroeger dan wanneer ze hadden moeten overstappen.

De vlucht vanuit Londen is een van drie experimentele vluchten die Qantas onderneemt om data te verzamelen. Zo wordt de hersenactiviteit van de piloten gemonitord, en wordt hun urine in de weken voor en na de vlucht getest op de aanwezigheid van het slaaphormoon melatonine.

Non-stopvlucht van Londen naar Sydney breekt twéé records - en passagiers zien dubbele zonsopgang
Beeld EPA

Project Sunrise

De nieuwe mijlpaal zou weleens een nieuwe generatie van zogenoemde ultralangeafstandsvluchten kunnen inluiden, die het afgelegen Sydney rechtstreeks verbinden met bestemmingen in Europa en de VS.

Let wel: dit soort vluchten is nog niet meteen weggelegd voor de modale burger. Qantas hoopt om de vlucht Londen-Sydney tegen 2022 of 2023 in haar gewone aanbod te kunnen opnemen. Vooraleer het zover is, zal het de Australische luchtverkeersleiders moeten overtuigen dat piloten, cabinepersoneel en passagiers 22 uur in de lucht kunnen blijven zonder pauze.

De luchtvaartmaatschappij noemt dit plan, dat op termijn ook regelmatige vluchten tussen New York en Sydney zou omvatten, ‘Project Sunrise’ (‘Project Zonsopgang’). Volgens Qantas-CEO is het “de laatste grens” van de commerciële luchtvaart.