Mechels bedrijf plant chip in bij werknemers

© *

Een deur opendoen, je visitekaartje delen? Medewerkers van een Mechels technologiebedrijf hebben binnenkort geen badge meer nodig. Voortaan gebruiken ze een chip die in hun hand is ingebracht. De zaakvoerder van New Fusion introduceert de chip die voor honden en katten gebruikt wordt, nu ook bij zijn werknemers.

Lien Lammens

“Het idee is ontstaan op een van onze ‘overlegvrijdagen’”, zegt zaakvoerder Vincent Nys. “Tijdens die vergaderingen gooit elke werknemer een idee of probleem op tafel waar we dan een maand rond werken. Eén van mijn werknemers was op zoek naar een praktische manier om te ontsnappen aan al die verschillende badges, toegangskaarten en scans. Toen kwamen we op het idee om een chip te ontwikkelen, die alle informatie bundelt onder de huid.”

Mannen en vrouwen

Inmiddels hebben zes van de twaalf werknemers beslist om een chip te laten inplanten. “Uiteraard kan ik als zaakvoerder niet achterblijven”, lacht Nys. “Midden december laten zes mannen vrijwillig een chip inplanten in hun hand. Ze beschouwen de chip eerder als een verlengstuk van hun eigen lichaam en willen na al dat harde werk nu zelf het eindresultaat beoordelen.” Dat het allemaal mannen zijn, is volgens Nys geen toeval. “Er werken ook vrouwen voor New Fusion maar zij kijken nog even de kat uit de boom: ze willen weten of het inplanten pijn doet of littekens nalaat. Ik denk dat mannen nog net iets meer begeesterd zijn door robotica en alles wat met technologie te maken heeft dan vrouwen. Maar ik kan het niet genoeg benadrukken: het al dan niet inplanten van een chip blijft de keuze van de werknemer en zal nooit een verplichting worden.”

De chip, zo’n twee millimeter dik en één centimeter lang, wordt onderhuids ingebracht tussen duim en wijsvinger en wordt met behulp van een dikke naald naar de handpalm gevoerd. “En daar blijft hij ook zitten”, zegt Nys. “In het dagelijkse leven zal je geen hinder ondervinden. Integendeel, dankzij het geheugen van de chip zullen er heel wat nieuwe deuren opengaan die het dagelijkse leven gemakkelijker maken.” En het openen van nieuwe deuren mag letterlijk genomen worden.

De chip vervangt de klassieke toegangsbadge binnen het bedrijf en opent elke deur. Maar de technologie biedt nog meer mogelijkheden. “De chip werd uitgerust met een geheugen, dat onder meer de visitekaartjes van het bedrijf bevat. “Als er iemand met een smartphone van het merk Samsung tegen de handpalm toetst, kan je contactloos je kaartje overhandigen aan de andere persoon dankzij een standaard applicatie. Voor iPhone is deze technologie momenteel nog niet beschikbaar.”

Ontslag

En wat als een werknemer opstapt of ontslagen wordt? “In principe blijft de chip in je hand zitten”, zegt Nys. “Als iemand beslist om op te stappen of ontslagen wordt, zal de chip gedeactiveerd worden. Wie wil kan de chip ook laten verwijderen via een kleine ingreep maar dat is niet noodzakelijk. Je volgende werkgever kan gebruikmaken van diezelfde chip en allerlei nieuwe informatie en codes toevoegen.”

In principe gaat de chip een leven lang mee, al wil Nys dat niet meteen bevestigen. “De chip wordt momenteel enkel gebruikt om honden en katten te identificeren. Hun levensduurte is heel wat korter dan die van de mens. We hebben geen specifieke data om ons op te baseren en we sluiten niet helemaal uit dat de chip binnen tien jaar niet aan vervanging toe is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen