CD&V-voorzittersverkiezing: ‘Sammy Mahdi zal er nu een andere strijd van moeten maken’

Joachim Coens en Sammy Mahdi © Belga Image

Joachim Coens en Sammy Mahdi maken in een tweede stemronde onder elkaar uit wie de nieuwe voorzitter van CD&V wordt. Drie vragen aan politoloog Nicolas Bouteca (UGent).

Coens verzekerde zich in de eerste ronde van 26 procent van de stemmen, Mahdi behaalde 19 procent. Voor velen zal het toch een verrassing zijn dat zij de twee overgebleven kandidaten zijn. Vindt u dat ook?

Nicolas Bouteca: ‘Eigenlijk niet, voor mij waren Coens en Mahdi vooraf de tweede grootste kanshebbers. Als je op zoek bent naar een niet-traditionele voorzitter, dan is er niemand van de kandidaten die meer vernieuwing belichaamt, dan Mahdi. Na het teleurstellende verkiezingsresultaat leeft toch de overtuiging dat de nieuwe voorzitter geen Wouter Beke bis moet zijn. Dat is het grootste nadeel van bijvoorbeeld een Vincent Van Peteghem, die nochtans een blitzstart had genomen. Mahdi (31) is geen voor de hand liggende figuur, want de partij telt nog altijd veel oudere leden. Ook zijn migratieachtergrond speelt allicht mee.

Van Coens kan je net wel zeggen dat die een meer ’traditioneel CD&V-profiel’ heeft. Bovendien is hij toch vrij onbekend bij het grote publiek. Welke troeven heeft hij dan?

Bouteca: Coens geniet de officieuze steun van Hilde Crevits en dat speelt zeker een rol, zij heeft nog altijd veel te zeggen. Weinig bekend misschien voor de buitenwereld, maar intern kennen veel mensen hem en hij heeft een staat van dienst, als burgemeester van Damme. Daarnaast heeft hij ook ervaring als baas van een groot bedrijf, de haven van Zeebrugge. Coens heeft met andere woorden dat streepje voor op Mahdi, precies omdat hij met die ervaring iemand is waar we van weten dat hij met iedereen rond de tafel zal kunnen zitten – denk aan een Bart De Wever (N-VA) of een Paul Magnette (PS). In tegenstelling tot Mahdi heeft hij een netwerk dat al wat ouder is, en minder het imago van vernieuwer.

De tweede ronde wordt dus een clash tussen twee uiteenlopende profielen. Is Coens na zijn – al bij al ruime – overwinning in de eerste ronde de overduidelijke topfavoriet?

Bouteca: Niet noodzakelijk, vind ik. In de eerste ronde kwam het erop aan voldoende stemmen intern te halen. In de tweede ronde wordt het zaak om zich het beste te profileren. Er staat nu meer op het spel: de nieuwe voorzitter moet iemand zijn die ook kiezers van andere partijen kan overtuigen om (terug) voor CD&V te kiezen. Inhoud speelde in het verleden nooit echt een grote rol in de voorzittersverkiezingen. Het juiste imago vinden zal belangrijker zijn. Vraag is dus hoe de campagne nu gevoerd zal worden. Mahdi zal er een andere strijd van moeten maken.

En wat als de afgevallen kandidaten stemadvies geven? Ook dat kan een rol spelen. Achter wie scharen bijvoorbeeld de kiezers van Walter De Donder zich, die met 16 procent als derde strandde? De verschillen zijn vrij beperkt. Als je het bijvoorbeeld over migratie hebt, is Sammy Mahdi ook niet de meest linkse CD&V’er.

Achter wie scharen bijvoorbeeld de kiezers van Walter De Donder zich, die met 16 procent als derde strandde?

Nicolas Bouteca

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content