Zuhal Demir: "Als we minder slachtoffers van seksueel geweld willen, moeten we inzetten op dadertherapie"

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil dat er een betere begeleiding komt voor slachtoffers en daders van seksueel geweld. Dat heeft ze gezegd op de aftrap van een internationale zestiendaagse actie tegen seksueel geweld. "De drempel voor slachtoffers om hulp te zoeken en klacht in te dienen ligt nog veel te hoog, maar ook daders krijgen veel te weinig ondersteuning."

Dat de drempel voor slachtoffers van seksueel geweld om klacht in te dienen nog altijd zeer hoog ligt, blijkt ook uit het verhaal van Maxine Willemsen. Maxine is 19 en werd vier jaar geleden het slachtoffer van seksueel geweld. Klacht neerleggen bij de politie heeft ze nog altijd niet gedaan. "Het duurde zeer lang voor ik eigenlijk doorhad dat ik een slachtoffer was. Ik was ook zo bang voor de reacties uit mijn omgeving."

Maxine vertelt ons dat ze er zelfs nu nog altijd niet klaar voor is om naar de poltie te stappen. "Er zijn ontzettend veel verhalen van slachtoffers die naar de politie gingen en daar te horen kregen dat ze te laat zijn met hun klacht, dat ze beter andere kleren hadden gedragen of op dat uur beter niet meer in de buurt waren gekomen. Die verhalen gaan rond bij slachtoffers en maken dat wij echt geen vertrouwen hebben in de diensten."

Slachtoffers krijgen vaak te horen dat ze beter andere kleren hadden gedragen of op dat uur beter niet meer in die buurt waren gekomen. 

Maxine, slachtoffer van seksueel geweld

Extra justitie-assistenten en dadertherapie

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil dan ook meer inzetten op de ondersteuning van slachtoffers van seksueel geweld. "De drempels om hulp te zoeken en klacht in te dienen moeten naar beneden." Demir ziet een belangrijke rol voor de justitie-assistenten en wil de komende jaren ook een eerstelijnsbijstand uitwerken, gespecialiseerde advocaten die slachtoffers begeleiden in de weg naar zorg en aangifte bij de politie. Ze wil daar 6 miljoen euro extra per jaar voor vrijmaken. "Dit thema werd in het verleden veel te veel verwaarloosd."

Dit thema werd in het verleden veel te veel verwaarloosd.

Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie (N-VA)

Demir benadrukt ook het belang om niet alleen naar de slachtoffers, maar ook naar de daders te kijken. "Wie zijn die daders? Waarom hebben ze de feiten gepleegd? Wat is het risico dat ze zullen hervallen? Om dat te weten moet je echt een grondige risico-analyse doen. Dat moeten we in de toekomst doen bij élke zedendeliquent. Op basis van zo'n analyse kan je de nodige daderbegeleiding voorzien. Want we weten allemaal dat die mensen ooit terug vrijkomen. En dan wil je toch niet dat ze terug slachtoffers maken. Dus we moeten zowel binnen als buiten de gevangenissen inzetten op daderbegeleiding. Landen die hier al jaren mee bezig zijn, zoals Nederland of Scandinavische landen, hebben veel lagere recidivecijfers. Daar mogen we echt niet blind voor zijn. Als we echt willen werk maken van minder slachtoffers, moeten we veel meer inzetten op daderbegeleiding."

Als we echt werk willen maken van minder slachtoffers, moeten we veel meer inzetten op daderbegeleiding.

Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie (N-VA)

Standbeelden, pleinen en gebouwen in oranje

Vandaag lanceerde Zonta, een internationale serviceorganisatie die zich inzet voor de rechten van vrouwen, haar campagne tegen seksueel geweld. De organisatie laat de komende zestien dagen gebouwen, pleinen en standbeelden van over de hele wereld oranje kleuren. Ook het Sportpaleis zal vanaf maandag oranje kleuren. De organisatie hoopt het thema daarmee nog prominenter op de agenda te zetten. "Je merkt dat het thema hoog op de agenda staat als er iets schokkends gebeurt. Maar van zodra die schokgolf verdwenen is, merk je dat dit bij de politiek ook een beetje op de achtergrond raakt", aldus Ria Matthyns.

Meest gelezen