Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Officieel IS-kanaal Amaq offline na cyberaanval van Belgisch parket en Europol

Officieel IS-kanaal Amaq offline na cyberaanval van Belgisch parket en Europol
Beeld BELGAIMAGE

Na de cyberaanval op Amaq, het persbureau van terreurbeweging Islamitische staat, is het officiële kanaal van IS momenteel niet meer actief op het internet. Dat meldt het federaal parket op een persconferentie. 

en

Het Belgisch federaal parket heeft eind vorige week een cyberaanval uitgevoerd op de servers van Amaq. Dat gebeurde in samenwerking met Europol, zo meldden Europol en het federaal parket maandagochtend. De aanval nam twee dagen in beslag en was succesvol. 

De federale politie gaf vanmiddag meer toelichting op een persconferentie. Bij de cyberaanval, die plaatsvond tussen afgelopen donderdag en zondag, zijn meer dan 26.000 online-items offline gehaald. Het gaat om heel wat gebruikers-accounts op sociale media maar ook om een groot aantal communicatiekanalen van IS zelf. “Het onderzoek is nog bezig, dus die cijfers zijn voorlopige resultaten”, aldus Patrick Willockx van de federale politie.

Eerdere cyberaanval

In 2018 had het federaal parket al een cyberaanval uitgevoerd op Amaq, waarbij de hele serverstructuur van het communicatiebureau ontmanteld was en de satellietcomumunicatie geïntercepteerd werd. Maar de terreurorganisatie was er toen in geslaagd de getroffen sites en accounts na relatief korte tijd weer actief te krijgen. De operatie die de voorbije dagen plaatsvond, was een soort follow-up-operatie, die uitgevoerd werd in samenwerking met politie- en veiligheidsdiensten van elf EU-lidstaten.

“We zijn erin geslaagd iets belangrijks te bereiken”, zegt Eric Van Der Sypt. “Voor zover we weten is IS op dit moment niet meer actief op het internet en het is afwachten of en hoe snel ze weer actief zullen zijn.”

De rol van het medianetwerk van IS is niet te onderschatten, aldus de parketwoordvoerder. “Het is geen nieuws dat IS niet alleen actief was op het slagveld in Syrië en Irak, maar ook een gigantische strijd voerde op het wereldwijde web, onder de vorm van propaganda, gecoördineerd door het IS-medianetwerk. Propaganda die rechtstreeks te linken was aan de radicalisering van Europese onderdanen en foreign terrorist fighters. België is op dat vlak niet gespaard gebleven. Alle aanslagen die op ons grondgebied hebben plaatsgevonden, zijn opgeëist door het IS-medianetwerk.” 

Het onderzoek naar de IS-servers is in handen van de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen.