Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Te weinig apothekers geven uitleg wanneer klant zelftest koopt

Te weinig apothekers geven uitleg wanneer klant zelftest koopt
Beeld Photo News

Iedereen kan een zelftest kopen bij de apotheek om zichzelf te testen op hiv of darmkanker. Volgens Test Aankoop geven apothekers echter te weinig uitleg bij de verkoop van die testen. Dat besluit de consumentenorganisatie na een onderzoek met undercoverbezoeken.

Test Aankoop stuurde twee undercoverklanten naar 101 Belgische apotheken. Een 54-jarige vrouw trok naar 51 apothekers met de vraag om een zelftest voor darmkanker. Daarnaast ging een 25-jarige homoseksuele man langs bij 25 apotheken omdat hij de avond ervoor onveilige betrekkingen zou hebben gehad. Hij vroeg om een hiv-zelftest.

Volgens Test Aankoop zouden beide personen eigenlijk niet in aanmerking mogen komen voor zo’n zelftest. Dat is iets waar de apothekers achter zou moeten komen door de juiste vragen te stellen. Op die manier zouden ze de klanten beter moeten kunnen helpen en op weg zetten naar de juiste hulp. “Zeven op de tien zelftests voor hiv of darmkanker werden verkocht zonder de patiënt alle relevante vragen te stellen of voldoende correcte informatie te geven over hoe de test moet worden uitgevoerd of worden geïnterpreteerd”, klinkt het bij de consumentenorganisatie.

Zorgverleners in plaats van verkopers

“Het is teleurstellend te moeten vaststellen dat de praktijk anders is dan wat zowel het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) als de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) voor ogen hadden”, zegt woordvoerder Simon November. “Apothekers horen in de eerste plaats zorgverleners te zijn in plaats van verkopers.” Hij roept het FAGG op om de apotheken beter te controleren.

Lieven Zwaenepoel van de APB erkent de zwakheden. “We moeten gewoon erkennen dat de resultaten niet goed zijn”, zegt hij. “De rol van apothekers in de samenleving moet inderdaad zijn om geneesmiddelen zo goed mogelijk te omkaderen. Dat is zelfs een verplichting. We betreuren de resultaten dus.” Zwaenepoel roept burgers op om meer informatie te vragen aan de apotheker als ze overwegen zo’n test te gebruiken.