Belgische kmo in Europese top drie voor belastingdruk

© ISOPIX

De belastingdruk voor bedrijven in België is in 2018 gedaald, maar toch blijft ons land in Europa en wereldwijd in de top staan met landen met een hoge belastingdruk. Dat blijkt uit het Paying Taxes-rapport van consultant PwC en de Wereldbank.

evdg

In het rapport wordt de belastingdruk becijferd voor bedrijven. Er wordt gekeken hoeveel een lokaal actief bedrijf zonder grensoverschrijdende transacties – zeg maar de gemiddelde Belgische kmo – afdraagt aan belastingen. Zowel de vennootschapsbelasting als de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid worden in rekening gebracht.

Die belastingdruk is in ons land gezakt: van 57,7 procent in 2017 naar 55,4 procent in 2018. De bedrijven hebben dat vooral te danken aan de verlaging van de vennootschapsbelasting, die zakte van 33 naar 29 procent. Ze zou in 2020 nog verder zakken, naar 25 procent.

Toch scoren we niet goed in Europa, ondanks de afnemende druk. Enkel in Frankrijk en Italië ligt de belastingdruk voor bedrijven hoger, net als de voorbije jaren. “Dat komt omdat ook de andere landen niet hebben stilgezeten. Onze achterstand is met andere woorden niet ingehaald”, aldus Patrick Boone, managing partner Tax & Legal Services bij PwC België.

Wereldwijd staan we 63ste op 190 in de lijst met landen, als niet alleen wordt gekeken naar belastingdruk maar ook naar efficiëntie.

De slechte rangschikking van België maakt het moeilijk om bedrijfsactiviteit naar ons land te lokken. De al afgesproken belastinghervormingen – de verdere verlaging van de vennootschapsbelasting naar 25 procent – moet daarom worden uitgerold, benadrukt het belastingadviseursbedrijf. “Het is essentieel dat de reeds afgesproken belastinghervormingen worden uitgerold en dat de huidige impasse in de vorming van de federale regering zo snel mogelijk wordt doorbroken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen