Direct naar artikelinhoud
Klimaat

‘Historisch’: Europees Parlement roept klimaatnoodtoestand uit

‘Historisch’: Europees Parlement roept klimaatnoodtoestand uit
Beeld AP

Het Europees Parlement heeft de noodtoestand over het klimaat uitgeroepen. In een resolutie die met 429 stemmen voor en 225 tegen in Straatsburg is aangenomen, eist het parlement dat er dringend ambitieuzere maatregelen moeten komen voor de bestrijding van de klimaatverandering.

en

De meeste fracties steunden de tekst, maar tijdens de stemming probeerde met name de EVP-fractie de formulering om te buigen van ‘noodtoestand’ naar ‘urgentie’. Dat is dus niet gelukt.

Kathleen Van Brempt (sp.a) spreekt van een “belangrijk, historisch signaal”. Ze geeft toe dat de resolutie “uiteraard slechts een symbolische, diplomatieke daad” is, maar wijst ook op een belangrijke mentaliteitswijziging bij de Europese beleidsvoerders.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Hilde Vautmans (Open Vld) gaat het om “een belangrijk signaal naar onze jongeren, burgers en de rest van de wereld dat wij de klimaatopwarming heel serieus nemen en onmiddellijke actie eisen”.

Bij de EVP, die dus liever van een urgentie spreekt, luidt het dat de term ‘noodtoestand’ zo geïnterpreteerd kan worden dat fundamentele rechten zoals persvrijheid en democratie in gevaar zijn. “Ik hoop dat niemand dat wil”, zegt de Duitser Peter Liese. Desondanks keurde een deel van de fractie, onder wie ook CD&V’ers Cindy Franssen en Kris Peeters, de finale resolutie goed.

Politiek drukmiddel

De oproep aan de vooravond van de VN-klimaattop in Madrid is bedoeld als politiek drukmiddel op de EU-lidstaten die verdeeld zijn over de aanpak. Het is ook een steun in de rug van de nieuwe Europese Commissie die op 1 december aantreedt. Naar verwachting zal vicevoorzitter Frans Timmermans op 11 december de eerste voorstellen doen voor het Europese klimaatbeleid de komende vijf jaar.

De parlementariërs stemden ook voor beëindiging van de maandelijkse, vervuilende reizen voor plenaire zittingen van Brussel naar Straatsburg. De Franse president Macron hield tot nu toe echter voet bij stuk dat de Europese zetel in de Franse stad blijft.

Politiek drukmiddel
Beeld REUTERS