Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Waarom Wout van Aert zijn Flandrien-trofee moet inleveren

Wout Van Aert met zijn Flandrien-trofee.Beeld Photo News

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de enige echte Flandrien van het jaar.

Begin deze maand kroonde Wout van Aert zich tot Flandrien van het Jaar. Een logische winnaar, daar niet van. De man bewees eerst in het veld en later op de weg dat hij een aardig stukje kan fietsen. Dat hij daarna in de Tour de France onderuitging door toedoen van een paar onoordeelkundig geplaatste dranghekken maakte zijn verhaal er alleen maar heroïscher op. 

Maar toch moet het ook bij Wout van Aert af en toe eens knagen als hij voorbij het Eén-programma Iedereen beroemd zapt. Daar duikt namelijk elke maandagavond in het rubriekje ‘Dwars door Oceanië’ ene Wouter Deboot op. Die fietste voor hetzelfde programma eerder al ‘Dwars door België’ en volgde ook al eens het parcours van de voorjaarsklassiekers. So what, hoor ik u al denken. Voor dat soort afstanden hoeft Van Aert niet eens zijn tubes op te pompen. 

6.800 kilometer

Net daarom deed Deboot er voor zijn volgende exploot een schepje bovenop. Hij fietste naar Lapland, op zoek naar het noorderlicht, goed voor een afstand van 3.052 kilometer. Zelfs voor Van Aert al een pittig trainingsritje. En nog had Deboot er niet genoeg van. Hij trok naar de VS om daar de TransAmerica Bicycle Trail te fietsen. Een parcours van maar liefst 6.800 kilometer. 

En dan moest zijn meesterstuk nog volgen. Deboot peddelde de voorbije weken door Australië en Nieuw-Zeeland. Een exploot dat qua afstand misschien te vergelijken is met zijn Amerikaans avontuur, maar dat toch een stuk zwaarder uitvalt dan alles wat hij tot nu op de fiets deed. 

We zagen Deboot de voorbije weken fietsen langs eindeloze, loodrechte wegen. Dwars door de bloedhete outback. Langs plaatsen waar ze nog nooit van het woord fietspaden gehoord hebben, laat staan dat ze die hebben aangelegd. Tot overmaat van ramp blijkt die outback naast een handvol aboriginals vooral bevolkt te worden door miljoenen irritante vliegen, die Deboot maar wat graag tijdens zijn tocht vergezellen. Ze zitten op zijn kleren, op zijn benen, in zijn mond... Kortom, zowat overal waar je die beesten niet wil hebben. 

Wouter Deboot rijdt ‘Dwars door Oceanië’ voor het Eén-programma Iedereen beroemd.Beeld VRT

Onderweg komt Deboot af en toe een tientonner tegen die hem probeert van de weg te dringen en verder niets. Kilometerslang de grote leegte. In vergelijking daarmee lijkt een Tour-etappe met een paar honderdduizend fans langs de weg een pretje. Even hebben we gedacht dat onze favoriete renner van het moment er de brui aan zou geven. Dat hij zijn fiets langs de kant zou gooien en zijn duim omhoog zou steken in de hoop op een lift van een van de tientonners die hem dagenlang stof deden vreten. Tot we vorige week op Facebook een foto zagen passeren van Deboot. Voeten in de zee, fiets boven het hoofd. Hij heeft het gehaald. 

Dus Wout, mocht je dit lezen, wanneer kom je die trofee aan de echte Flandrien van dit jaar geven?

Iedereen beroemd, elke weekdag om 19u40 op Eén