Oost-Vlaanderen wil fors lenen, ondanks afslanking provincies

© ivh

Oost-Vlaanderen wil de komende legislatuur tot 89 miljoen euro lenen om een reeks initiatieven te financieren. Ondanks de afslanking van het beleidsniveau is dat nodig om de provincie duurzaam te maken, zegt eerste gedeputeerde Kurt Moens (N-VA). Maar oppositiepartij Open VLD ziet in het meerjarenplan dat woensdag werd voorgelegd een ‘voorliegbegroting’.

gjs

Hoewel de provincies zijn afgeslankt en het beleidsniveau een reeks bevoegdheden heeft verloren, wil Oost-Vlaanderen toch fors gaan lenen. En dat terwijl de vorige deputatie inzette op schuldafbouw. Open VLD, die toen mee bestuurde, vindt de huidige ambities dan ook niet verstandig. “Als we 89 miljoen euro lenen, is de provincie over vijf jaar bankroet”, zegt fractieleider Kenneth Taylor van Open VLD.

Maar de nieuwe deputatie, met N-VA, Groen en CD&V, heeft ambitieuze plannen op het vlak van onder meer klimaatneutraliteit en fietsinfrastructuur. “We vertrekken van een gezonde financiële situatie”, zegt Moens. De afslanking van de provincie vertaalt zich in Oost-Vlaanderen niet in een daling van de voorziene budgetten.

Onvoorziene inkomsten en uitgaven

Moens schrijft de komende legislatuur bijna evenveel leningen in als de vorige legislatuur. “De realiteit leert ons dat die middelen niet allemaal gebruikt worden. Bovendien zijn er vaak onvoorziene inkomsten en uitgaven”, legt hij uit. De schuldenlast is goed in vergelijking met andere provincies, klinkt het.

Om nieuw beleid te creëren kan de provincie zich ook nog beroepen op 15 miljoen euro die de vorige legislatuur niet werd uitgegeven. Die gaat naar een belastingverlaging voor duurzame bedrijven en jonge starters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen