Direct naar artikelinhoud
ColumnSoap & co

Sarah Ferguson: ‘Ik ben de vleesgeworden mislukking, maar dat is prima. Het is cool’

Sarah Ferguson doet van ‘Singing in the Rain’ in een overstroomd Venetië.Beeld Daniele Venturelli/Getty Images

Heeft er nog iemand medelijden met Eugenie en Beatrice, de dochters van prins Andrew? Dat zou best mogen, want Sarah Ferguson, hun moeder, kan er ook wat van.

Als er iemand de van zijn voetstuk gevallen prins Andrew begrijpt, is het wel zijn ex Sarah Ferguson. ‘Ex’ is trouwens een veel te kille omschrijving van hun relatie – het tweetal ziet elkaar tegenwoordig vaker dan tijdens hun huwelijk. Ze wonen immers in dezelfde Royal Lodge op het landgoed in Windsor. Op hun eigen rommelige manier zijn ze gewoon weer – of nog steeds – een koppel. Als ze ergens een raakvlak hebben, is het hun aanleg om van de ene affaire in het volgende schandaal te rollen. Op dat vlak heeft Sarah al jaren meer ervaring dan Andrew. Zij weet: geen schandaal zo groot of er is altijd de mogelijkheid een volgende blunder te begaan – het leven gaat door.

Zo belandde Sarah eerder deze maand in Saudi-Arabië, op uitnodiging van Mohammed bin Salman, u weet wel, de prins van wie algemeen wordt aangenomen dat hij de kritische journalist Jamal Khashoggi in stukken liet hakken in zijn consulaat in Istanbul. Sarah luisterde er een conferentie op over iets vaags met jongeren en opleidingen. Tijdens het persmoment verzuchtte ze: “De mensen zijn hier zo aardig. Dat kan alleen maar komen omdat ze zo’n goede leider hebben.”

Even later bezocht ze het overstroomde Venetië. Terwijl ze de schade in ogenschouw nam, zag Sarah een lantaarnpaal en kreeg het lumineuze idee de beroemde scène uit Singing in the Rain na te spelen. Niet iedereen kon haar houterige paaldans-act in deze situatie waarderen. Kortom: een dag niet geblunderd is een dag niet geleefd.

Sarah’s affairecarrière begon in 1992 met het tenen zuigen door haar financieel adviseur en leidde via talloze missers tot het dieptepunt in 2010 toen ze een Indiase zakenman ‘toegang tot prins Andrew’ beloofde in ruil voor een half miljoen pond. De zakenman bleek een undercover-reporter van schandaalkrant News of the World.

Sindsdien heeft Sarah elk restje gêne afgeschud. Voorafgaand aan haar 60ste verjaardag in oktober sprak ze uitgebreid over alle cosmetische ingrepen die ze heeft ondergaan. Tijdens de persconferentie in Saudi-Arabië legde ze nog maar eens uit hoe ze in het leven staat. “Ik ben de vleesgeworden mislukking, maar dat is prima. Het is cool.”

Sarah steunt Andrew onvoorwaardelijk. Naar aanleiding van het gewraakte tv-interview omschreef ze hem als ‘een echte gentleman’ en ‘een principiële reus’. Wat ze vindt van zijn contacten met de van seksueel misbruik beschuldigde Jeffrey Epstein blijft onduidelijk. Wel weten we dat de Amerikaanse miljardair Sarah in 2011 te hulp schoot toen haar schuldenlast weer eens op een persoonlijk faillissement dreigde uit te lopen.

Sarah merkte vorige week ook nog op dat zij en Andrew ‘de beste voorbeelden’ zijn voor gescheiden ouders. Of hun dochters Eugenie en Beatrice daar ook zo over denken, valt te betwijfelen. Aan de strapatsen van hun moeder waren ze gewend, maar het schandaal rond hun vader maakt hun leven aan het hof wel erg zwaar.