"We sturen morgen een deurwaarder naar het kabinet Francken"

© rr

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Syrische gezin dat een humanitair visum wil voor België, zal het voorstel van premier Charles Michel om een humanitair visum aan te vragen voor Libanon niet aanvaarden. Dat zegt Mieke Van den Broek, advocate van het gezin, maandag.

jdb

Officieel is de advocate nog niet op de hoogte gesteld van het voorstel van de federale regering. Die heeft diplomatieke contacten gehad met Libanon om na te gaan of het land een humanitair visum zou kunnen uitreiken aan het Syrische gezin uit Aleppo dat een visum voor ons land eist. De diplomatieke contacten laten vermoeden dat een aanvraag wellicht een gunstige uitkomst op korte termijn zou krijgen.De advocate van het gezin vindt het voorstel alvast “choquerend”. “De regering heeft slechts één keuze en dat is het visum afleveren. Als ze beslissen om dat niet te doen, schenden ze de rechtsstaat”, zegt Van den Broek. Momenteel wacht de advocate nog op de officiële brief van de advocaten van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Maar haar antwoord heeft ze al klaar: “we gaan dat zelfs niet overwegen.”Want Libanon, vervolgt ze, is absoluut geen veilig land voor haar Syrische cliënten. “Libanon heeft de Conventie van Genève niet ondertekend. Door de massale toestroom aan vluchtelingen zijn ze daar trouwens gestopt met de opvang. Mijn cliënten zouden er geen verblijfsstatuut krijgen en komen er dus op straat terecht. Bovendien krijgen Syrische vluchtelingen in Libanon af te rekenen met serieuze discriminatie”, verduidelijkt Van den Broek.

20.000 euro

De advocate van het Syrische gezin had eerder op de dag nog een “compromisvoorstel” opgestuurd naar het kabinet van Charles Michel (MR). Ze stelde een “uitweg” voor, namelijk via het toekennen van een laissez-passer - een soort doorgangsbewijs - of een visum lang verblijf. Volgens de advocaten was het appartement in Aleppo waar het gezin verblijft, zondag onder vuur genomen. De advocate vraagt de regering om het gezin voor dinsdag 15.30 uur een visum te verlenen.

Als de federale regering daar niet op ingaat, stuurt ze dinsdag toch een gerechtsdeurwaarder naar het kabinet-Francken. Die zou daar 20.000 euro eisen. “We sturen dit voorstel bewust naar de premier, omdat we het gevoel hebben dat de staatssecretaris de zaak op de spits drijft. We vragen de premier om de kalmte te bewaren”, klonk het maandagvoormiddag.

Nadat Francken al eerder het voorstel naast zich had neergelegd, laat nu ook premier Charles Michel (MR) weten dat hij niet wil ingaan op het voorstel van de advocate. Maar de premier komt dus met een alternatief voorstel.

Op twitter stelt staatssecretaris Francken dat het gezin een visum voor Libanon moet aanvragen, niet voor België. “Opvang in de regio. Piste diplomatiek uitgewerkt samen met de premier. Beste oplossing”, luidt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen