Dankzij nieuwe technologie blijven avocado’s langer rijp
Het is altijd een verrassing. De ene keer is je avocado zo hard dat je er een ruit mee kunt ingooien, de andere keer is hij zo rijp dat je bruine pulp aantreft. Om dat euvel te verhelpen, heeft een Amerikaans bedrijf een nieuwe technologie ontwikkeld. En nog beter: hun oplossing komt nu ook overgewaaid naar Europa.
Het Amerikaanse bedrijf Apeel Sciences heeft een eetbaar laagje ontwikkeld dat moet aangebracht worden op de avocado. Dat remt de snelheid van het water dat uit de schil ontsnapt en het oxidatieproces. Niet toevallig twee factoren die ervoor zorgen dat voedsel bederft. Het resultaat: je lekkernij blijft minstens twee keer zo lang goed. “De gemiddelde avocado blijft 2 à 3 dagen rijp. Bij die van ons gaat de teller omhoog naar 4 à 6 dagen”, vertelt de CEO James Rogers aan de gerenommeerde krant The Guardian.
De plantaardige coating werd vorig jaar gelanceerd in supermarkten in de VS. Het werd niet alleen gebruikt bij avocado’s, maar ook bij andere stukken fruit en groente zoals appels, asperges, limoenen en citroenen.
Voedselverspilling en plasticsoep
De uitvinding van Apeel Sciences is niet alleen ontwikkeld zodat jij langer kunt genieten van je avocado’s en co. Het is ook een middel om voedselverspilling tegen te gaan. En dat is broodnodig: alleen in Vlaanderen wordt elk jaar 907 miljoen kilo perfect eetbaar voedsel weggegooid. Gezinnen verspillen gemiddeld 241 miljoen kilo, of 88 kilo per huishouden. De rest gaat verloren in de landbouw en in de voedingsindustrie.
Nog een derde voordeel: het helpt tegen de plasticsoep. Momenteel worden verschillende stukken fruit en groente - zoals de komkommer - in supermarkten immers verpakt in een folie, enkel en alleen omdat ze anders te snel slecht zouden worden. Dankzij de coating is dat plastic niet meer nodig.
De nieuwe technologie werd in juni door de Europese Commissie goedgekeurd. Sindsdien werkt Apeel Sciences samen met de Nederlandse groentegroothandel Nature’s Pride. Die verkoopt sinds kort avocado’s met een coating in supermarkten in Denemarken en Duitsland. Asda, een Britse supermarktketen, gaat vanaf 2020 ook een proefproject opstarten met mandarijnen en komkommers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
-
Independer
Van 30 tot ruim 100 euro: dit kan je jaarlijks besparen als je je decoder afdankt en tv-kijkt via een app
-
Livios
“In dit geval veroorzaakt klimop geen schade”: zo pluk je louter voordelen van deze plant
Klimop heeft niet altijd een even goed imago: het is een ‘woekeraar’. Maar de plant biedt ook voordelen. Zo is hij een snelle groeier, luchtzuiverend en goed voor de biodiversiteit. De vraag is alleen: hoe onderhoud je klimop slim op je gevel en rondom je woning? Bouwsite Livios gaat na hoe je maximaal van de voordelen van klimop geniet, zonder er de nadelen te moeten bijnemen. -
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
Hé, gij daar! Show some loof, want de week van 1 tot en met 7 februari staat helemaal in het teken van witloof. Steek de lekkere wintergroente eens in een verfijnd jasje en vul met champignons en druiven. Met een krokant gebakken cordon bleu en een notencrumble voor wat extra crunch heb je zo een bordje onversneden comfortfood. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan hertogs
Patrick Moorthamer