REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Novartis trekt patent op te duur kankermedicijn zelf in: “Historische beslissing en tegelijk een wake-upcall”

Eind november heeft Novartis, de Zwitserse farmaproducent die het geneesmiddel produceert waar de Antwerpse baby Pia mee behandeld is, beslist om één van zijn patenten op Kymriah (een gentherapie tegen kanker) in te trekken. Dat maakt Dokters van de Wereld vandaag bekend. De ngo diende in juli samen met Public Eye verzet in bij het Europees Octrooibureau tegen het patent, en haalt dus een belangrijke slag thuis. “De verwachting is dat dit type behandeling nu op tal van andere kankerdomeinen ontwikkeld kan worden”, zegt Ri De Ridder, de voorzitter van Dokters van de Wereld België.

14 reacties

  • Hans Berelda

    4 jaar geleden
    Kinderhand is snel gevuld. Er zijn nog andere patenten die Kymriah beschermen. Much about nothing. De koers van Novartis is vandaag zelfs licht gestegen, dat zegt genoeg.
  • Yvan Lindekens

    4 jaar geleden
    Jan De Korte: het onderzoek naar nieuwe medicijnen wordt nu al goeddeels betaald door de gemeenschap middels subsidies, belastingaftrekken, onderzoek in universitaire laboratoria en universitaire ziekenhuizen. Jawel, R&D is peperduur, maar het is de samenleving die een groot deel van de rekening betaalt.
  • Jan Dekoninck

    4 jaar geleden
    Grondslag van een patent is dat men kan investeren in onderzoek en de vruchten plukken. Maar alles wordt na verloop van tijd ondergraven onderkruipers die geld ruiken. Tegenwoordig worden patenten gebruikt om onze laatste bittere euro in te pikken. Volgens mij is de markt wereldwijd zo groot geworden dat de duurtijd van een patent drastisch kan worden ingekort. 5 jaar bvb Dan heeft elk bedrijf er belang bij om in die tijd zo groot mogelijk marktaandeel te verwerven ipv mega prijzen te vragen.
  • Jan Daems

    4 jaar geleden
    Jan De Korte, je hebt gelijk. Een bedrijf als NOVARTIS heeft zo’n kleine winstmarges... Gelukkig zijn er universiteiten die in hun plaats de R&D uitvoeren, anders zouden de sukkelaars nog moeten bijpassen. Maar ze kunnen bij NOVARTIS altijd een sms-actie starten hé
  • Werner Rammelaere

    4 jaar geleden
    Ha, maar het bedrijf heeft geen onderzoek gedaan. Het is ontwikkeld aan een universiteit, met geld door een publieke inzameling. Novartis heeft enkel het patent gekocht.