© LDS

Personeelsleden van OCMW-rusthuis sloten dementerende bejaarde ook op in ijzeren kooi

Het OCMW van Aalst heeft drie personeelsleden van een rusthuis op staande voet ontslagen wegens ouderenmishandeling. Ze bonden een dementerende bejaarde die wilde weglopen vast met een laken. Ze sloten de dementerende vrouw ook op in een ijzeren kooi om linnen op te slaan. Volgens de vakbond gebeurde dat omdat er te weinig personeel is om iedereen goed te verzorgen. Dat schrijft Het Nieuwsblad dinsdag.

FP, LDS

Collega’s van de drie meldden het voorval aan de directeur van het OCMW-woonzorgcentrum Mijlbeke in Aalst. Het was niet de eerste keer dat het gebeurde en ze konden het niet meer aanzien, klinkt het in de wandelgangen. “De drie ontslagen personeelsleden bekenden onmiddellijk dat ze een dementerende vrouw op haar stoel hadden vastgebonden”, zegt OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA). “Ontslag op staande voet was de enige gepaste sanctie. Zulke praktijken kunnen absoluut niet door de beugel. Als personeelsleden een probleem hebben met een bewoner, moeten ze aankloppen bij de directie. Dan kunnen ze samen een oplossing zoeken. Maar iemand vastbinden – met een laken dan nog – dat is ver over de grens.”

“Geen andere optie”

De socialistische vakbond ACOD vraagt begrip voor de personeelsleden. “De dementerende vrouw had al verschillende keren geprobeerd weg te lopen. Telkens is dat gemeld. Op een bepaald moment, een maand geleden, zagen de personeelsleden geen andere uitweg dan de vrouw te fixeren op haar stoel en haar zo naar binnen te dragen.

Ze hadden dat niet mogen doen, maar er was geen andere optie”, zegt vakbondssecretaris Dirk Van Himste. “De feiten zijn ernstig en moeten onderzocht worden, maar dit is een genuanceerd verhaal. Wat hadden die mensen moeten doen? Haar naar binnen sleuren?”

“Onvoldoende personeel”

“Er is onvoldoende personeel om dergelijke zware gevallen fatsoenlijk op te vangen”, zegt Van Himste. “Er wordt met een beschuldigende vinger naar het personeel gewezen, maar de vraag is wat je moet doen als je daar alleen staat. Het is ook niet dat het verpleegkundigen waren met weinig ervaring. Eentje heeft dertig jaar dienst, de ander negen jaar en de derde is een schoonmaakster met twintig jaar dienst. Zij heeft niet actief meegeholpen aan de fixatie, maar haar wordt verweten dat ze niet is tussengekomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer