Direct naar artikelinhoud
Welzijn

Beke na de kritiek op zijn besparingen: ‘Het is snoeien om te bloeien’

Wouter Beke.Beeld Photo News

Ja, ook Welzijn moet besparen en 2020 wordt daarbij “het moeilijkste jaar”. Maar in de loop van de legislatuur krijgt het departement er wel netto 2 miljard euro bij. Dat zei bevoegd Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) tijdens een briefing.

Beke werd de voorbije weken overstelpt met kritiek op de besparingen in de welzijnssector. Maandag werd het nog erger, omdat hij geld weghaalt bij preventieorganisaties als het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP).

De minister heeft “begrip” voor de reacties, maar wil graag het beeld bijstellen als zou hij met een botte bijl in de sector snoeien. “In tijden van fake news is het belangrijk de feiten achter de hand te hebben.”

Lees ook

De opinie van Stef Selfslagh: Mijnheer Beke, u wil dus investeren in suïcide

Hij herhaalde dat het budget voor Welzijn in 2024 netto 2 miljard euro hoger zal liggen dan in 2019. Naast de indexering gaat het om 1,2 miljard euro aan nieuw en eerder beslist beleid. Bijna de helft daarvan is voorzien voor de sector voor personen met een handicap en de ouderenzorg.

In totaal zal de welzijnssector de komende jaren 300 miljoen euro moeten besparen. Volgens Beke wordt 2020 “het moeilijkste jaar” met bijna 133 miljoen euro aan besparingen en minder groei. “Dat is snoeien om te bloeien.” Dat adagium zou ook passen bij de besparingen in het preventiebeleid.