De verschillende regeringen hebben woensdag een akkoord bereikt over het nationaal energie- en klimaatplan dat ze bij Europa moeten indienen.

© BELGA

Het nationaal energie- en klimaatplan moet ons land toelaten om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent te doen dalen. Het plan wordt ten laatste op 31 december verwacht op het bureau van de Europese Commissie, maar tot nog toe hebben de regio’s enkel elk een apart plan opgesteld. Hoog tijd dus om ze samen te brengen in een nationaal plan.

Dat zou vandaag/woensdag moeten lukken, zeiden verschillende ministers bij aanvang van het Overlegcomité. “Er zijn nog enkele kleine beslissingen te nemen”, viel bijvoorbeeld te horen bij Waals minister-president Elio Di Rupo (PS). Ook federaal minister Marie Christine Marghem is die mening toegedaan. “We hebben allemaal goed doorgewerkt om de cijfers te optimaliseren. Het doel is samenwerken.” Haar eerdere kritiek op het Vlaamse klimaatplan, dat het langst op zich liet wachten en volgens critici niet erg ambitieus is, wilde ze niet herhalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen