© ram

Broederstrijd bijgelegd: Bevers & Bevers neemt Events Catering Bevers over

Gedaan met de verwarring: na 45 jaar lang elkaar beconcurreren in de cateringsector wordt Events Catering Bevers uit Rijkevorsel nu overgenomen door Bevers & Bevers uit Malle. De twee bedrijven werden in de jaren zeventig opgericht door Frans en Jos, twee broers, en hebben altijd naast elkaar bestaan, maar kenden destijds een intense concurrentiestrijd. “Als je het bedrijf binnenstapt zonder emotie, wordt het duidelijk dat de twee familiebedrijven samenhoren.”, reageert Jurgen Bevers.

Britt Peeters

Niet allen in de Kempen is ‘den Bevers’ een begrip. Hun eetkraampjes en foodtrucks zijn op festivals en evenementen in heel het land al jarenlang een gevestigde waarde. Maar met een hamburger in de hand zouden mensen bijna vergeten dat er twee verschillende ‘Beversen’ zijn. Het ene bedrijf werd opgericht in 1974 in Rijkevorsel door Jos Bevers, het andere bedrijf vier jaar later door broer Frans, nog geen tien kilometer verder in Oostmalle.

© rr

De twee bedrijven zorgden in de beginjaren voor een grote concurrentiestrijd, die de laatste jaren is gaan liggen. De kinderen van Jos, Paul en Nancy, namen het bedrijf in Rijkevorsel over van hun vader toen die stierf. In Oostmalle is Frans Bevers nog steeds zaakvoerder. In 2018 stapte ook zijn neef Jurgen Bevers mee in het bedrijf. Al die jaren waren zowel Bevers & Bevers als Events Catering Bevers (ECB) grote spelers in de sector. Toch kozen Paul en Nancy er vandaag voor om hun bedrijf te laten overnemen door de concullega’s en familieleden uit Malle. Een mijlpaal voor beide families, die nooit eerder samenwerkten, integendeel.

Zware stiel

“Het is niet alleen voor ons een grote en ingrijpende beslissing, maar ook voor alle mensen die ons kennen. Ik vermoed dat iedereen heel erg verrast gaat zijn”, zegt Paul Bevers. “Maar de gelegenheid deed zich voor, en het voelde aan als een logische stap. Ik heb geen kinderen, en de dochters van mijn zus Nancy gaan ook een andere richting uit. Bij Bevers & Bevers was er met Jurgen enkele jaren geleden wel opvolging en jong, gemotiveerd bloed.”

Ook de zware stiel, het zeven dagen op zeven werken en steeds paraat staan, begon vooral bij Nancy door te wegen. “Voor mij persoonlijk was dat minder een drijfveer. Ik heb altijd doodgraag in deze sector gewerkt. In alle eerlijkheid had ik ook liever wat ouder geweest bij een overname, maar de kans was er nu. Wie weet had dat binnen tien jaar niet meer het geval geweest.”

Jaak Francken, die bij ECB de rechterhand van Paul en Nancy was, krijgt in het nieuwe bedrijf een zaakvoerdersrol. ECB blijft zo bestaan en gaat verder binnen het nieuwe bedrijf, zij het met andere aandeelhouders. “Met Jaak blijft er een vertrouwd gezicht aan boord.”

“Tijd was rijp”

Jurgen Bevers, momenteel de gedelegeerd bestuurder van Bevers & Bevers, ziet de nieuwe samenwerking volledig zitten. “ECB blijft bestaan, maar zal onder het moederbedrijf Bevers & Bevers vallen. Zij zijn eerder gespecialiseerd in bedrijfsevenementen en voetbalmatchen, wij meer in grote publieke evenementen: we zijn perfect complementair.”

Aan de historische concurrentie die er tussen de twee stichtende broers leefde, komt volgens Jurgen nu helemaal een eind. “Die concurrentie was er sowieso al minder dan vroeger. Als je het bedrijf binnenstapt met een nuchtere kijk en zonder emotie, zoals ik in 2018 deed, wordt het duidelijk dat de twee familiebedrijven samenhoren. De tijd was er rijp voor”, klinkt het.

Voor Frans, die nog steeds zaakvoerder is, was het toch een emotionele beslissing. “Hij heeft die onderlinge strijd dan ook helemaal meegemaakt. Maar ook hij vindt dit een geweldige beslissing. Hetzelfde geldt voor het personeel: ze waren eerst verrast, maar zijn nu wel fier dat voor zo’n groot bedrijf kunnen werken.”

De nieuwe samenwerking zou voor zowel het personeel in Rijkevorsel als dat van Malle positief zijn, zegt Jurgen. “Als je vroeger voor de ene werkte, was er geen optie om ook voor de andere aan de slag te gaan. Dat verandert nu allemaal. We gaan wellicht zelfs extra personeel moeten aanwerven, in plaats van dat er zou afvloeien. Het is een positieve start voor iedereen. Er zijn geen verliezers in dit verhaal, enkel winnaars.”

Voor Paul en Nancy stopt het verhaal volledig op 31 maart volgend jaar. “Wat er dan volgt, weet ik nog niet. Ik ga eerst de tijd nemen om daar goed over na te denken”, klinkt het bij Paul. “Nu zal er tenminste geen verwarring meer zijn over wie nu juiste welke Bevers is”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER