Uw LinkedIn-profiel vertelt meer dan u denkt

LinkedIn kan van elke gebruiker een ‘verrijkt profiel’ maken op basis van zijn of haar activiteit op het platform. Het carrièrenetwerk commercialiseert die schat aan gegevens als HR-consultant, ook bij Belgische bedrijven.

De meeste gebruikers van LinkedIn posten hun cv en een foto op de carrièresite. Maar dat officiële profiel is maar de helft van het verhaal. LinkedIn kan op basis van uw geregistreerde activiteit in kaart brengen met welke collega’s of werkcontacten u verbonden bent, welke onderwerpen u interesseren, hoe vaak u online bent en welke posts u schrijft.

Met als die indirecte, impliciete informatie maakt LinkedIn een onzichtbaar ‘verrijkt profiel’ dat uw sterke en zwakke punten soms scherper tekent dat wat u zelf vermoedt. Meer nog: soms plakt LinkedIn op dat verrijkte profiel een andere functietitel dan wat u zelf gekozen heeft.

Superdatabank

LinkedIn is alleen al op de Belgische markt goed voor 3,5 miljoen profielen, 100.000 aanwezige bedrijven en 135.000 openstaande vacatures. Wereldwijd telt de carrièresite 630 miljoen actieve leden.

Al die data stelt LinkedIn in staat om grondig becijferde HR-rapporten aan te bieden aan bedrijven. Het platform hielp onder meer bank- en verzekeringsgroep KBC met de leertrajecten voor zijn 42.000 werknemers. LinkedIn wil de Belgische consultancyactiviteiten de komende jaren opvoeren, want sinds kort is er een apart landenteam voor België, dat voorlopig wel nog vanuit Amsterdam opereert.

Het jobplatform gaf op een recente conferentie van moedergroep Microsoft een voorbeeld van wat het allemaal uit zijn databank kan trekken. LinkedIn weet – wellicht als enige speler – dat er niet meer dan 300 specialisten in artificiële intelligentie (AI) zijn in de Benelux. Twee derde van hen is in het voorbije jaar van job veranderd, zo blijkt uit de door de gebruiker aangepaste profielen, wat erop wijst dat de vraag naar AI-whizzkids zeer hoog is. En nog: de AI-experten zijn vooral te vinden in Rotterdam, Maastricht en Eindhoven. Als een Belgisch bedrijf zo’n profiel wil aanwerven, loert het dus best even over de grens met Nederland, is het advies van LinkedIn.

VDAB

De verrijkte superdatabank kan ook voor overheidsdiensten als instrument dienen om openstaande vacatures sneller te matchen met mogelijke kandidaten. De vraag rijst dan wel hoeveel een overheid bereid is daarvoor te betalen.

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB onderhandelde eerder dit jaar met LinkedIn over mogelijke samenwerking, maar die gesprekken draaiden op niets uit. Momenteel zijn er geen contacten meer, maar beide partijen laten de deur open voor nieuwe gesprekken in de komende maanden.

LinkedIn is wel niet de enige digitale speler waar de VDAB zich zou kunnen inpluggen. Ook Google Jobs roert zich op de digitale rekruteringsmarkt. De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst hoopt in de loop van 2020 duidelijkheid te scheppen over mogelijke digitale partnerschappen.

Meer