Direct naar artikelinhoud
Rijkdom

Rijkste 500 bewoners op aarde nog eens 1.000 miljard euro rijker

Amazon-oprichter Jeff Bezos is nog steeds de rijkste man ter wereld.Beeld REUTERS

De vijfhonderd rijkste mensen ter wereld hebben in 2019 hun gezamenlijke vermogen met 1,07 biljoen (1.070 miljard) euro zien toenemen. De rijkste man ter wereld is nog steeds Amazon-oprichter Jeff Bezos met een vermogen van 116 miljard dollar ( 103,7 miljard euro), al moest hij 9 miljard dollar inleveren vanwege de kostbare scheiding met zijn vrouw.

Uit de cijfers van de Bloomberg Billionaire Index blijkt dat de groep superrijken in totaal nu zo’n 5,5 biljoen euro aan bezittingen heeft. De Franse miljardair Bernard Arnault is de grootste stijger. De oprichter en bestuursvoorzitter van het luxegoederenbedrijf Louis Vuitton Moët Hennesy kreeg er dit jaar 32,6 miljard euro bij en staat nu derde op de mondiale lijst van rijkste mensen.

Tweede op de lijst is voormalig Microsoft-topman Bill Gates met een vermogen van 113 miljard dollar (101 miljard euro). Alleen de drie rijksten ter aarde komen met hun vermogen boven de 100 miljard dollar uit. Op de lijst van 500 die Bloomberg dagelijks bijhoudt, staan ook twee Nederlanders, zo noteerde RTLZ. Charlene de Carvalho-Heineken staat op de 85ste plaats met een vermogen van 14,3 miljard euro. Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad staat op de 443ste plaats met een vermogen van 4,3 miljard euro.

52 van de 500 superrijken zagen dit jaar hun vermogen dalen. In de Verenigde Staten is het aandeel van de allerrijksten in het totale vermogen van het land het grootst sinds 1929. Dat is het jaar waarin de wereldeconomie instortte als gevolg van de beurskrach op de aandelenbeurs in New York. Progressieve politici in de VS en elders in de wereld pleiten vanwege de scheefgroei in de bezitsverhoudingen voor radicale economische hervormingen, bijvoorbeeld via hogere belastingen op vermogen.