Franse stad gaat als eerste verwarmde terrassen verbieden

In de Franse stad Rennes wordt het per 1 januari verboden terrassen te verwarmen. Volgens het stadsbestuur is de maatregel nodig in de strijd tegen de klimaatwijziging en de milieuverontreiniging.

De maatregel heeft een niet onbelangrijke impact op de lokale horeca. Verwacht wordt dat andere steden snel zullen volgen.

Verwarmde terrassen zijn de voorbije 10 jaar steeds populairder geworden, ook bij ons. Dat is onder andere een gevolg van de invoering van het Europees rookverbod in 2008. Horecabezoekers werden daardoor gedwongen buiten te gaan roken. Verwarmde terrassen boden soelaas. Maar ook niet-rokers genieten in herfst en winter graag van een glas of een maaltijd op een verwarmd terras. In steeds meer stadscentra doken de voorbije jaren dan ook verwarmde terrassen op in het straatbeeld.

Ook in België pleitten gemeenten voor een verbod

Die terrassen zijn een doorn in het oog van menig stadsbestuur. Ook bij ons. Eerder dit jaar pleitte de gemeente Sint-Lambrechts Woluwe nog voor een verbod. In één straat is het trouwens al zo ver, ‘omdat ze afbreuk zouden doen aan het architecturale karakter van de laan’. Maar de reden om het verbod nu ruimer in te stellen, heeft een ecologische reden. Volgens de lokale schepen van stedenbouw ‘verbruiken vier terrasverwarmers die acht uur lang branden evenveel als een auto die 350 kilometer aflegt’.

‘Als een appartement verwarmen met de vensters open’

Het Bretoense Rennes legt nu als allereerste Franse stad een verbod op verwarmde terrassen op. Maar ook in andere grote Franse steden, zoals Parijs en Bordeaux liggen gelijkaardige plannen te wachten op goedkeuring.

‘Een terras verwarmen is het equivalent van een appartement verwarmen met de vensters open. Het heeft weinig zin en verbruikt zinloos enorm veel energie’, zegt ook Jacques Boutault (Europe Ecologie Les Verts), die burgemeester is van het 2de arrondissement in Parijs. In Parijs is al een richtlijn in die zin van kracht, maar kunnen horeca-uitbaters die nog omzeilen door een hogere belasting te betalen.

Uit berekeningen blijkt dat een horecaterras, dat wordt verwarmd met een stuk of vijf gasverwarmers, op jaarbasis anderhalf maal de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden genereert. Vermenigvuldig dat met het aantal verwarmde terrassen en de CO2-rekening loopt snel op.

Naast gasverwarmers verbiedt de stad Rennes ook de elektrische variant. De lokale horeca luidt alvast de alarmklok en vreest dat steeds meer klanten zullen wegblijven. Al laten sectorkenners een andere klok luiden en laten die opmerken dat de horeca, net als een rookverbod, ook een verbod op verwarmde terrassen zal overleven.

Meer