Wat verandert er op 1 januari? 10 maatregelen die uw portefeuille raken

De start van een nieuw jaar betekent traditiegetrouw het begin van een rist nieuwe beleidsmaatregelen en regels. We lijsten tien belangrijke maatregelen op die een invloed kunnen hebben op uw portefeuille.

1) Dienstencheques duurder

Hoewel het tarief van één dienstencheque niet verandert, zal u vanaf nu dieper in de buidel moeten tasten om bijvoorbeeld een poetshulp te betalen. De prijs blijft 9 euro, maar de fiscale aftrekbaarheid gaat van 30 naar 20 procent. Op die manier betaalt u dan 7,20 euro zelf, in plaats van 6,3 euro voorheen. Dit is één van de maatregelen uit het Vlaams regeerakkoord.

Isopix

2) Rookmelders verplicht in elke woning

Vanaf vandaag is een rookmelder verplicht in elke Vlaamse woning. Zo’n branddetectiesysteem was al verplicht in nieuwbouwwoningen, huurwoningen, studentenkoten en bij ingrijpende renovatiewerken, maar nu breidt de verplichting uit. De Vlaamse regering heeft dit beslist omdat er in ons land jaarlijks tussen de 53 en 77 doden vallen bij woningbranden.

Een goede rookmelder moet minstens 10 jaar meegaan en heeft bij voorkeur een niet-vervangbare batterij. Check zeker de labels CE en EN 14604, want dan voldoet het toestel aan Europese normen. U plaatst het best rookmelders in elke kamer, maar zeker in de badkamer, de keuken en de garage. Daar is het risico op vals alarm het grootst. Het is ook aan te raden om de toestellen één keer per maand in te drukken.

3) Banken verhogen hun tarieven

Alle banken, behalve KBC en Argenta, hebben ervoor gekozen om tariefaanpassingen te doen op 1 januari. Wij beperken ons hier tot de drie overige grootbanken: ING, BNP Paribas Fortis en Belfius. Zo maakt BNP Paribas Fortis manuele handelingen door bankbedienden duurder. Belfius verhoogt de kostprijs voor het opsturen van rekeninguittreksels. Bij ING betaalt u vanaf nu meer voor een groene zichtrekening en een professionele zichtrekening, maar minder voor een kredietkaart.

4) Postzegels, pintjes en drinkwater duurder

Ook de kostprijs van een aantal producten gaat omhoog. Zo stijgen de tarieven voor postzegels, terwijl die in België eigenlijk al relatief duur was. Een vel priorzegels kost voortaan 11,8 euro, voor non-priorzegels betaalt u dan 9,8 euro.

Wat betreft het bier, verhoogt AB InBev de prijs voor pils met gemiddeld 0,02 euro per glas. Ook concurrent Alken-Maes volgt: vanaf 1 januari in de supermarkt, de horeca krijgt nog een maandje uitstel.

En ook voor drinkwater betaalt u meer, door een indexering van de tarieven bij de Watergroep, dat 3 miljoen klanten heeft. De meeste andere watermaatschappijen doen hetzelfde. Op jaarbasis zal de prijs voor een modaal gezin stijgen met 3,34 euro.

Voormalig premier Charles Michel (MR) en AB InBev-topman Carlos Brito. – Isopix

5) Energiefactuur daalt

Tegenover de prijsverhogingen moeten we ook een positieve noot plaatsen. Als gevolg van een verlaging van de distributienettarieven in Vlaanderen, daalt de energiefactuur voor Vlaamse gezinnen. Zij betalen 31 euro minder voor elektriciteit en 10 euro minder voor aardgas. Bedrijven zien hun facturen respectievelijk met 369 en 31 euro teruglopen.

De federale overheid pikt wel een graantje mee van deze prijsverlaging, daarover leest u hier meer.

6) Loonstijging voor bedienden

Zo’n 470.000 bedienden krijgen voortaan meer loon, een stijging van 0,8 procent om precies te zijn. Het gaat om de alle bedienden uit het paritair comité 200, dat komt overeen met een kwart van alle bedienden uit verschillende sectoren.

In principe gaat het niet om opslag, want de lonen worden aangepast aan de levensduurte. Maar voor werkgevers zien hun totale loonkost wel stijgen. Dat heeft dienstenverdeler SD Worx berekend.

7) Afschaffing woonbonus

Een andere maatregel uit het Vlaams regeerakkoord is het verdwijnen van de woonbonus. Met dat systeem kregen kopers van hun gezinswoning tijdens de looptijd van hun lening een belastingvermindering. Die kon oplopen tot 30.000 euro bij een lening op 20 jaar. De overheid schafte de woonbonus af omdat de woningprijzen erdoor stegen.

Lagere registratierechten moeten het uitdoven van de woonbonus nu opvangen. Het tarief komt op 7 procent in plaats van 6 procent. Gesteld dat u een huis van 300.000 euro koopt, dan betaalt u daarop 18.000 euro aan registratierechten. Dat is een korting van 3.000 euro in vergelijking met vroeger.

Isopix

8) Strengere dakisolatienormen (voor huurwoningen)

Sinds 1 januari 2015 bestaat er een Vlaamse norm die bepaalt dat alle woningen in Vlaanderen een minimum aan dakisolatie moeten hebben. Toch komen er enkel controles bij huurwoningen. Wanneer een huurwoning geen minimum aan dakisolatie heeft, krijgt de verhuurder onmiddellijk 15 strafpunten. Op die manier wordt de woning ongeschikt verklaard.

Maar geen paniek, want er zijn ook uitzonderingen. Als de woning in zijn totaliteit energiezuinig is, kunnen er geen strafpunten volgen, zelfs indien de vereiste dakisolatie ontbreekt. De sleutel hierbij is de energiescore in het energieprestatiecertificaat (epc). Er bestaan verschillende maatstaven per soort bebouwing: open, gesloten, halfopen of appartement.

9) Premie voor elektrische wagens verdwijnt

Wie een nieuwe elektrische auto aankoopt, krijgt vanaf nu geen premie meer van de Vlaamse regering. De maatregel kwam er in 2016, maar brak nooit potten. Weinig mensen vroegen de premie aan en de weinig auto’s die ermee gekocht werden, stonden vaak op naam van een bedrijf. Wie in 2019 nog een elektrisch voertuig kocht, kan de premie – waarvan het bedrag tussen 2.000 en 4.000 euro ligt – nog aanvragen tot 1 november 2020.

10) Lage-emissiezones in grootsteden

De lage-emissiezone in Antwerpen is de ‘oudste’ in Vlaanderen – ze bestaat sinds 2017 – en krijgt vanaf nu strengere regels voor dieselauto’s. Wagens met euronorm 4 zijn nog welkom, maar voortaan wel tegen betaling. Voor wagens op benzine, aardgas en LPG blijft minimaal euronorm 2 vereist. Eigenaars van voertuigen die niet meer binnen mogen in de zone, kunnen wel acht keer per jaar een dagpas van 35 euro kopen.

Het systeem in Antwerpen.

Wat betreft de lage-emissiezone in Brussel komen er ook aanpassingen. Vanaf nu zijn alle dieselauto’s met euronorm 3 of lager verboden. Voor wagens op benzine, LPG en CNG gelden dezelfde regels als in Antwerpen. Boetes van 350 euro riskeert u nog niet meteen: tot 1 april krijgen overtreders enkel een waarschuwing.

En dan is er nog de nieuwe lage-emissiezone in Gent. Die concentreert zich binnen de stadsring en spiegelt zich voor auto’s op benzine, aardgas en LPG aan de regels in Antwerpen en Brussel. Voor dieselauto’s is euronorm 4 het minimum, hetzij tegen betaling. Net zoals in Antwerpen zijn er tarieven per week, per maand, per vier maanden of per jaar.

De omvang van de lage-emissiezone in Gent.
Meer