Direct naar artikelinhoud
Bosbranden Australië

▶︎ ‘Je bent een idioot’: Australische premier uitgescholden tijdens bezoek aan getroffen gebieden

Australisch premier Scott Morrison komt opnieuw onder vuur te liggen wegens een gebrek aan inlevingsvermogen in de nasleep van de bosbranden in zijn land.Beeld EPA

De Australische premier Scott Morrison heeft opnieuw geen al te beste beurt gemaakt bij een bezoek aan het door bosbranden getroffen plaatsje Cobargo in het zuidwesten van het land. Op beelden is te zien hoe hij een van de slachtoffers van het vuur dwingt zijn hand te schudden en snel doorloopt als de vrouw zegt dat het dorp meer hulp nodig heeft. Daarop beginnen bewoners hem uit te schelden.

Video wordt geladen...

Morrison wilde een gesprek aangaan met de bewoners van het plaatsje, maar die waren daar duidelijk niet van gediend. De vreselijke bosbranden bereikten het dorp dinsdag en eisten drie levens. Heel wat mensen raakten ook hun huizen, vee en winkels kwijt.

“Je bent een idioot”

“Hoe gaat het”, kan je Morrison horen vragen op beelden van Nine Network, als hij op een bewoonster toe stapt en zijn hand uitsteekt. Als de vrouw niet reageert, pakt hij zelf haar hand vast en schudt die. “Ik schud alleen je hand als je meer geld geeft aan onze plaatselijke brandweer”, kan je haar horen zeggen, terwijl de premier snel doorstapt. “Zo veel mensen zijn hun huis verloren.”

Even later is te zien hoe de bewoners van het dorp zich tegen hem keren. “U bent niet welkom”, klinkt het en van overal worden verwensingen naar hem geroepen. “Hier zal je geen stemmen meer krijgen. Je bent een idioot. Rot op. Dit is niet eerlijk. We zijn compleet vergeten hier.”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Vergezeld van zijn minister voor Nationale Rampen David Littleproud stapte Morrison – met zijn handen diep in zijn zakken – snel weer in een auto om te vertrekken. Daarmee werd het bezoek drastisch ingekort. Minister Littleproud maakte kort daarna bekend dat hij extra geld vrijmaakt voor hulp aan de inwoners van de Begavallei, waarin Cobargo ligt.

Eerder donderdag verdedigde Morrison nog de aanpak door zijn regering van de bosbranden en de gevolgen ervan. Zo zei hij onder meer dat hij niet zou toelaten dat overheidsdiensten “over elkaar heen vallen in een opbod om hulp te bieden: laat de professionals hun werk doen”.

Morrison kwam eerder al onder vuur te liggen omdat hij op vakantie vertrok naar Hawaï terwijl de bosbranden in Australië uitbraken. Met de hashtag #scomo verschenen al meer dan een miljoen video’s online die de draak met hem steken op de muziek-app TikTok.

Meer over bosbranden in Australië

Massa-evacuatie uit badplaatsen in het zuidoosten van Australië door bosbranden

Australische bosbranden dreigen nu ook vernietigend onweer op te wekken met mogelijk gevaarlijke vuurtornado’s

Correspondent over de bosbranden in Australië: ‘Het is een apocalyptisch landschap, een woestenij’