Direct naar artikelinhoud
Muziek

Zeldzame clips van Rolling Stones 24 uur te grabbel gegooid

Mick Jagger en Keith Richards afgelopen zomer op een Stones-concert in New Jersey.Beeld Photo News

Misschien hebben zelfs de trouwste fans van de Rolling Stones het niet gemerkt of geweten, maar bij de jaarwisseling zijn ongeveer 130 nooit uitgebrachte audioclips van de groep even op YouTube gegooid, zo hebben ultimateclassicrock.com en Variety gemeld.

Wie alert was, zal op 31 december op de YouTube-account 69RSTRAX audioclips van de Stones uit 1969 hebben kunnen horen met een speelduur van pakweg twee tot 23 minuten.

Het ging onder andere om liveopnames, onder meer ook op het beruchte Altamont-festival en alternatieve versies van songs. Bijvoorbeeld van nummers op ‘Let It Bleed’ en ‘Sticky Fingers’. Ook een versie van ‘Gimme Shelter’ waarin gitarist Keith Richards zingt en niet Mick Jagger.

Maar de plaatsing van de clips lijkt holderdebolder te zijn gebeurd, al stond bij iedere clip uitdrukkelijk de melding dat de rechten liggen bij Abcko, dat de Stones-catalogus beheert. Dat het materiaal de volgende dag al weer verwijderd was, laat vermoeden dat de stunt bedoeld was om die rechten, die na vijftig jaar zouden vervallen, alsnog te verlengen.

Dergelijke praktijken zijn geen zeldzaamheid. Ook bij bijvoorbeeld Bob Dylan en The Beatles zijn ze toegepast. Voor de Rolling Stones was het blijkbaar een primeur, zegt Variety