De president van Iran, Hassan Rohani
Volledig scherm
PREMIUM
De president van Iran, Hassan Rohani © reuters

Wat houdt die nucleaire deal juist in en wat zijn de gevolgen nu Iran er zich niet meer aan houdt?

De atoomdeal tussen Iran en de internationale mogendheden werd in 2015 gesloten om te voorkomen dat Iran een kernmacht zou worden. Maar het akkoord wankelt al een tijdje. Trump trok zich in 2018 eenzijdig terug. Vervolgens heeft Iran weer belangrijke stappen gezet richting de verrijking van uranium. En ook na de moord op Qassem Soleimani stelt Teheran dat het de nucleaire deal zal schenden. Maar wat houdt die deal juist in en wat zijn de gevolgen van de doodsstrijd van dit belangrijke akkoord?

24 reacties

  • Diane Bernaerts

    4 jaar geleden
    De controleurs van het Internationaal Atoomagentschap die moesten toezien op het naleven van de deal, hebben keer op keer bevestig dat Iran er zich keurig aan hield. Maar natuurlijk weten sommigen hier het weer beter: zijn die daar misschien persoonlijk gaan controleren?
  • Bart Verbeeck

    4 jaar geleden
    Natuurwetten kennen geen nationale interesses. In combinatie met vrij internet is dat een garantie op ontwikkeling van deze wapens.
  • Willy Scholaart

    4 jaar geleden
    Ik moet dat volk niet, een gevaar voor de westerse wereld met hun achterlijke godsdienst waar ze zich altijd achter wegsteken om hun moordpartijen goed te praten , remember Brussel,Parijs enz sommige mensen vergeten toch zeer vlug...
  • caius lepidus

    4 jaar geleden
    men mag ook niet vergeten dat de USA de enige ter wereld is die ooit kernbommen hebben gebruikt !!!!!!!!! ze zouden beter eens nadenken en bezinnen voor ze met het vingertje wijzen naar andere landen
  • Leonarda Van Opbroecke

    4 jaar geleden
    Steeds dat wijzend vingertje van die mannen. Ze zijn zelf precies god.