Inwoners Aleppo nemen 'afscheidsvideo's' op

Inwoners van Aleppo zijn stilaan de wanhoop nabij nu het geweld in de stad opnieuw is opgelaaid. Om de wereld te laten zien hoe het in Aleppo gesteld is, maken verschillende bloggers video’s onder de noemer "wat wel eens het laatste bericht kan zijn". Ze voelen zich allemaal in de steek gelaten door de internationale gemeenschap. "Onze kinderen worden afgeslacht. We hebben niets meer. Waar zijn jullie?", klinkt het.

neac

Aleppo is na de jarenlange bombardementen en gevechten een complete puinhoop en de duizenden burgers die er nog vastzitten, hebben geen voedsel, elektriciteit of water meer. Heel even was er hoop gisteren, toen werd aangekondigd dat er een akkoord was over de evacuatie van de inwoners, maar deze ochtend flakkerde het geweld weer op. Meer dan veertig mensen zouden gewond zijn geraakt en het is onduidelijk wanneer de afgesproken evacuatie zou doorgaan.

Verschillende inwoners die nog in Aleppo zijn, nemen nu 'afscheidsvideo's' op. "Dit is misschien mijn laatste video. Help ons", zegt activiste Lina Shamy. Een oude man in Oost-Aleppo roept om hulp. "Onze kinderen worden afgeslacht. We hebben niets meer. Waar zijn jullie? Redt ons", schreeuwt hij wanhopig. Een andere activist roept iedereen op om het hoofdkwartier van de Verenigde Naties te blokkeren. "Laat hen niet slapen. Alsjeblieft, sta Aleppo bij."

"Ik kan nergens meer naartoe; Ik hoop dat je iets kan doen voor de inwoners van Aleppo, voor mijn dochter, voor de andere kinderen", aldus leraar Abdulkafi Alhamdo. Ook tandarts Salem Abu Al-Naser nam een video op: "Ik hoop dat ik hiermee misschien een kleine impact zal hebben op de beleidsmakers in de wereld."

Evacuatie mislukt

De evacuatie van burgers en gematigde rebellen moest normaal gezien vanmorgen starten. Turkije en Rusland hadden daarover gisteren een akkoord bereikt. Zij zouden onder begeleiding naar Idlib mogen vertrekken. Die westelijke provincie is nog altijd in handen van rebellengroepen. 15.000 mensen onder wie 4.000 rebellen willen Aleppo verlaten, zegt het Syrische leger.

Maar pro-Assad-milities hinderden woensdagochtend het vertrek van de rebellen, verklaarde een bron bij de rebellengroepen aan Reuters. Aan de rand van Aleppo stonden bussen klaar. Maar volgens het Observatorium is de Syrische overheid ontevreden omdat Rusland het akkoord zonder toestemming van Damascus heeft beklonken. Ook Iran zou nieuwe voorwaarden hebben gesteld. 'Blijkbaar willen de Iraniërs de gelijktijdige evacuatie van Fuaa en Kefraya', zegt een VN-medewerker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer