In het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt aan meer dan honderd mannen en vrouwen een DNA-staal gevraagd. Met een wattenstaafje wordt wangslijm weggehaald.
Volledig scherm
PREMIUM
In het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt aan meer dan honderd mannen en vrouwen een DNA-staal gevraagd. Met een wattenstaafje wordt wangslijm weggehaald. © AFP

Hoe DNA-analyse voor een doorbraak zorgde in heel wat cold cases: “Eén minuscuul druppeltje is voldoende”

Toen de Bende van Nijvel op 9 november 1985 in Aalst voor het laatst toesloeg, was de forensische DNA-analyse nog pure sciencefiction, maar amper een jaar later werd in Engeland aan de hand van die techniek een tweevoudig moordenaar geklist. “Intussen zijn de technieken zo verfijnd dat één minuscuul druppeltje speeksel volstaat om een DNA-profiel op te stellen”, zegt Jean-Jacques Cassiman, professor menselijke genetica van de KU Leuven.

1 reactie

  • Stef De Vos

    4 jaar geleden
    Waarom kondigt men in deze zaak alweer zoveel hoop op een oplossing in de media? Zou men niet beter in stilte en in het geheim deze DNA-onderzoekingen doen buiten de media om? En op gepaste termijn gewoonweg met de resultaten buiten komen? Dit media-gebeuren zal de zaak eerder nadeel dan voordeel doen.