Direct naar artikelinhoud
Brits koningshuis

Prins Harry en Meghan Markle zetten stap terug als prominente leden van Britse koningshuis

Harry en Meghan.Beeld Photo News

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hebben beslist een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen. Dat hebben de hertog en hertogin van Sussex laten weten in een verklaring op Instagram.

, en

Lees nu: Harry en Meghan zijn het beu: ‘Grote breuk met koningshuis’

“We zijn van plan een stap terug te zetten als ‘senior’ leden van het koningshuis en te werken om financieel onafhankelijk te worden, terwijl we de koningin blijven steunen”, schrijft het koppel op Instagram.

In oktober spraken prins Harry en Meghan openlijk over de moeilijkheden die ze ondervonden door de grote druk van een leven in de schijnwerpers. In hun verklaring schrijven ze dat ze deze beslissing namen “na vele maanden van reflectie en interne discussies”.

De twee zijn van plan hun tijd te verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en zullen hun plicht blijven nakomen ten opzichte van de koningin, het Britse Gemenebest en “onze patronages”. Harry en Meghan willen dat hun in mei geboren zoon Archie wel de tradities van de koninklijke familie meekrijgt, maar dat het gezin daarnaast ook de ruimte heeft om zich te focussen op een nieuwe liefdadigheidsinstelling.

Het koppel maakt later meer details bekend over deze beslissing.

Het lijkt er echter op dat koningin Elizabeth de beslissing van kleinzoon Harry iets te voorbarig vindt. De koningin laat via een verklaring van Buckingham Palace doorschemeren dat het gesprek nog niet voorbij is. “De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium”, luidt de verklaring. “We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken.”

Ingewijden laten aan de BBC weten dat de koningin niet op de hoogte was van de verklaring die Harry en Meghan naar buiten zouden brengen. Het Britse koningshuis zou erg teleurgesteld zijn over de beslissing.

Tabloids

Prins Harry (35) trouwde op 19 mei 2018 met Meghan Markle. De twee kregen op 6 mei 2019 een zoon, Archie. De verklaring volgt nadat het gezin terugkeerde uit Canada waar het Kerstmis had gevierd. Het werd ook een verlengde vakantie.

Aanvankelijk waren de Britse tabloids in de wolken over de Amerikaanse actrice, maar die houding sloeg uiteindelijk helemaal om. Als zesde in de rij voor de troonsopvolging heeft prins Harry een serie klachten ingediend tegen de Daily Mail en The Sun wegens schending van zijn privacy.

In een recent interview zei Meghan dat ze intense druk voelde als jonge moeder en echtgenote onder het constante oog van de tabloids. “Nog niet veel mensen hebben me gevraagd of ik me goed voel”, zei ze. “Maar het is een heel moeilijke situatie achter de schermen.”

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@sussexroyal) op