Direct naar artikelinhoud
InterviewBrits koningshuis

‘Harry en Meghan betrekken de Queen niet. Dat is niet niks’

‘Harry en Meghan betrekken de Queen niet. Dat is niet niks’
Beeld AFP

‘Een familiedrama’, oordeelt journaliste Lia van Bekhoven, een kenner van het Britse koningshuis, over de prins Harry en Meghan Markle die onaangekondigd een koninklijke stap terug zetten. ‘Ze hebben de stap genomen zonder de Queen erbij te betrekken. Dat is echt niet niks.’

Het koppel zegt dat ze geen ‘senior royals’ meer willen zijn. Wat betekent dat eigenlijk?

“Geen idee, niemand die het weet. We gaan het de komende periode wellicht ontdekken. Maar het komt er alvast op neer dat ze zich afscheiden van het koningshuis en zich zullen opstellen als ‘freelance royals’. Ze zullen de Queen vermoedelijk nog steunen door specifieke taken uit te oefenen, bijvoorbeeld overzeese tournees naar de landen van het Britse Gemenebest. Andere functies, zoals het standaard doorknippen van lintjes of het open van scholen: vergeet het maar, dat is verleden tijd.

“Het is duidelijk dat dit een overgangssituatie is. Deze spagaat kunnen ze onmogelijk volhouden: je kan niet tegelijk royal en privéburger zijn. Ze zullen vroeg of laat dan ook hun koninklijke titels moeten afstaan.”

Video wordt geladen...

De tol van het publieke leven is hen te zwaar?

“Ja, dat zeggen ze voortdurend. Ze voelen zich opgejaagd door de pers, die erg ophitserig is. Het koppel wordt voortdurend belaagd en gepest, ook op sociale media. De reden is niet ver te zoeken: Meghan is een zelfstandige vrouw die niet Kate Middleton heet, die zelf kan nadenken en zelf haar geld verdiend heeft. Er is ook het feit dat ze bi-raciaal is: in de berichtgeving over haar is die raciale ondertoon duidelijk aanwezig. Dat alles heeft haar doen besluiten dat dit nooit ophoudt.

“Luister ook goed naar wat Harry de voorbije maanden zei. Hij is mentaal fragiel. Sinds de dood van zijn moeder, prinses Diana, vecht hij voor zijn mentale gezondheid. Harry is bang dat wat hij het liefst van al wil, hem niet lukt: zijn vrouw Meghan beschermen. Hij vreest dat met haar zal gebeuren wat met zijn moeder gebeurd is, dat de belaging door de pers noodlottige gevolgen zou hebben.”

Lia van BekhovenBeeld RV

Zijn de tabloids te ver gegaan?

“Absoluut. Meghan zei nog niet zo lang geleden: ik wist dat het hard zou zijn, maar ik dacht wel dat het fair zou zijn. Dat was niet zo, en dat had ze misschien kunnen weten. De Britse pers gaat heel ver. Dan heb je een keuze: ofwel leg je je erbij neer en laat je je opjagen, ofwel beslis je voor jezelf dat je een eigen leven wil. Ze hebben gekozen voor het laatste.”

Het koningshuis stuurde meteen een officiële mededeling de wereld in, die vooral verwarring zaaide. Volgens hen zitten de gesprekken in een ‘vroege fase’. Hoe landt dit alles bij hen?

“Er zijn duidelijke aanwijzingen geweest dat er iets zat aan te komen. Een onmiddellijke aanleiding voor de beslissing – die hier trouwens als een bom is ingeslagen – zou zijn dat de koninklijke familie duidelijk heeft gemaakt dat ze zich wil profileren als een afgeslankte familie: de Queen en haar troonopvolgers. De rest is reserve. Kijk maar naar de portretfoto die de Queen liet maken bij de jaarwisseling. Er was alleen plaats voor haar en de directe erfgenamen van de troon.

“Wat nu heel sterk door de pers wordt benadrukt, is dat ze de stap hebben genomen zonder de Queen erbij te betrekken. Dat is echt niet niks.”

Prins Harry gaf al eerder aan dat er afstand was gegroeid tussen hem en zijn broer, kroonprins William.

“Voor die afstand tussen de broers en tussen Harry en zijn familie wordt alweer Meghan aangewezen als de kwade feeks. Zij zou een wig gedreven hebben tussen hen. Het zou me inderdaad niet verbazen als zij de instigator is van hun plannen om een stap terug te nemen. Maar Harry is zelf ook al jaren ongelukkig met zijn koninklijke rol.”

Is de kritiek op Meghan terecht?

“Twee jaar geleden, toen het koppel trouwde, was Meghan volgens velen het beste wat de koninklijke familie in decennia was overkomen. Ze zou het koningshuis meer aanzien bezorgen, een internationaler en moderner gelaat geven. Veel jongeren die totaal onverschillig stonden tegenover de monarchie en die echt niet meer opschrikken van iemand met een kleurtje, voelden zich meer aangetrokken tot het Britse establishment net omdat Meghan deel uitmaakte van de Windsors. Ze heeft dus ook veel goeds betekend voor de royals.”

‘Harry en Meghan betrekken de Queen niet. Dat is niet niks’
Beeld AP

Onlangs nog stond de koninklijke familie in het midden van de aandacht door de capriolen van prins Andrew. Nu is er deze breuk in de familie. Wat betekent dat voor de publieke perceptie van Buckingham Palace?

“Het belangrijkste voor de koninklijke familie is dat de toekomst verzekerd is. De kern staat er, voor de buitenbeentjes is er sowieso weinig toekomst. De Windsors zijn een sterk merk: of dit dat merk schaadt, valt af te wachten. Maar het is wel duidelijk dat het beschermd moet worden. Harry en Meghan hebben duidelijke maatschappelijke ideeën en opinies, die soms politiek erg gevoelig zijn. Voor het paleis is dat lastig om mee om te gaan. Zij willen voorzichtig zijn.

“Wat Harry en Meghan willen, past niet in het plaatje van de Windsors. Het koppel is progressief, en wil een nieuwe rol spelen. Nou, dat gaat in tegen alles waar het koningshuis voor staat, die willen conservatisme, continuïteit, voortborduren op het oude. Die tak gaat winnen.”

Kan dit een blauwdruk zijn voor een modern koningskoppel: publiek maar toch onafhankelijk?

“Op de eerste plaats is dit een familiedrama. De modernisering van het Britse koningshuis is onvermijdelijk, omdat alle aanhangers weggekapt worden. Ook de broers en zussen van prins Charles zijn al uitgeroyeerd. Zodra William op de troon zit, zal het echt anders worden: meer openheid, minder afstandelijk, meer connectie met het gewone volk. Je ziet het verschil al in de goede doelen waarvan hij patroon is, zoals projecten voor daklozen of arme jongeren met mentale problemen. Dat is veel minder neutraal dan waar de Queen voor staat – denk aan ballet en de Kerk.”