© put

Pseudovogelpest duikt op bij duivenhouder in Heist-op-den-Berg

Bij een duivenhouder in Heist-op-den-Berg is het paramyxovirus, oftewel pseudovogelpest, opgedoken. Dat bevestigt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De instantie benadrukt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

bap

Door de uitbraak van de ‘aangifteplichtige’ ziekte neemt de gemeente Heist-op-den-Berg enkele maatregelen. Zo is er een beschermingsgebied van vijfhonderd meter ingesteld, is er een verbod op verzamelingen in het gebied en moeten alle pluimvee en duiven gevaccineerd worden. De maatregelen duren 21 dagen.

Het paramyxovirus is de mildere vorm van Newcastle Disease bij duiven. Het gaat om een besmettelijke virusziekte waar zo goed als alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort, variëren de ziekteverschijnselen. Dieren die besmet zijn met een zeer agressieve stam van het virus, kunnen zenuwsymptomen en massale sterfte vertonen. Pluimvee dat gehouden wordt op professionele bedrijven en pluimvee dat aan verzamelingen deelneemt, moet verplicht gevaccineerd worden. Voor dieren van hobbyhouders beveelt het FAVV vaccinatie sterk aan.

De uitbraak vormt geen gevaar voor de mens. Eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten consumeren houdt geen enkel risico in. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen