Direct naar artikelinhoud
Brits koningshuis

Queen steunt prins Harry en Meghan en last overgangsperiode in

De Britse koningin met prins Harry en Meghan Markle.Beeld AFP

Het Britse hof sluit de rangen. De Queen heeft in een verklaring gezegd dat ze prins Harry en Meghan steunt ‘na constructieve gesprekken’. Een definitieve beslissing over hoe de taken en de financiën van het paar er in de toekomst zullen gaan uitzien, wordt de komende dagen genomen. Maar er zal sowieso een ‘periode van transitie’ zijn, waarin Harry en Meghan hun tijd zullen verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Canada.

De koningin hield vandaag een spoedberaad in haar winterverblijf in Norfolk – zo’n 180 kilometer ten noorden van Londen – over de toekomst van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Bij het overleg waren naast Harry ook kroonprins Charles en prins William aanwezig. Meghan belde in vanuit Canada, waar ze sinds enkele dagen verblijft met haar zoontje Archie.

In een eerste verklaring zegt de Queen dat ze “er de voorkeur aan gegeven zou hebben dat Harry en Meghan fulltime royals waren gebleven”, maar dat ze hen toch volmondig steunt. “We respecteren en begrijpen hun wens om als gezin een meer onafhankelijk leven te leiden, terwijl ze tegelijk een gewaardeerd onderdeel blijven van mijn familie”, klinkt het. “Harry en Meghan hebben duidelijk gemaakt dat ze niet afhankelijk willen zijn van publieke fondsen in hun nieuwe leven. Er is daarom overeengekomen dat er een periode van transitie zal zijn, waarin ze hun tijd zullen verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Canada.”

Beveiliging

Het waren Harry (35) en Meghan (38) die vorige week de knuppel in het hoenderhok smeten door op Instagram aan te kondigen dat ze een stap terug zouden zetten als ‘senior royals’. Volgens de Britse pers was dat zeer tot ongenoegen van de Queen, die van niets zou geweten hebben.

Het koppel kondigde ook aan dat het “financieel onafhankelijk” wilde worden en dat zou een van de belangrijke gespreksonderwerpen geweest zijn vandaag. Zo geeft prins Charles aan allebei zijn zonen een dotatie voor de officiële taken die ze vervullen en staat het koningshuis in voor de beveiliging van Harry en Meghan. Volgens de Britse krant Evening Standard zou Canadees premier Justin Trudeau de koningin echter verzekerd hebben dat zijn land bereid is de rekening te betalen voor de beveiliging, die kan oplopen tot een miljoen dollar per jaar. Dat omdat het koppel de helft van de tijd in Canada zou gaan wonen, waar Meghan familie en vrienden heeft.

Prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle.Beeld EPA

Lijn van opvolging

Verder zou het onderhoud op het landgoed Sandringham ook gegaan hebben over welke taken het koppel nog zou moeten en mogen uitvoeren, en over hun koninklijke titels. Het is ook niet duidelijk of de lijn van opvolging door de beslissing van Harry en Meghan aangepast zal worden.

Eerder vandaag lieten prins William en prins Harry al in een gezamenlijk statement weten dat een artikel over hen in The Times van vandaag niet correct was. In het stuk werd William beschuldigd van pestgedrag tegenover Meghan, iets wat de band tussen de broers verzuurd zou hebben. Ze spreken over “heel beledigend en mogelijk zelfs schadelijk” taalgebruik.