Direct naar artikelinhoud
RuslandUpdate

Voltallige Russische regering neemt ontslag, Michail Misjoestin nieuwe premier

Kersvers Russisch premier Michail Misjoestin.Beeld EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft Michail Misjoestin, het hoofd van de Russische federale belastingdienst, voorgesteld als kandidaat voor de post van premier. De vorige premier Dmitri Medvedev had nog maar enkele uren geleden het ontslag van hem en de Russische regering aangekondigd, kort na de toespraak van Poetin in het Russische parlement. President Poetin blijft zelf wel gewoon op post.

“De Russische president Vladimir Poetin heeft een werkvergadering gehouden met Michail Misjoestin, en bood hem aan de post van regeringsleider op te nemen”, aldus de persdienst. Misjoestin stemde in, waarop Poetin de kandidatuur ter goedkeuring voorlegde aan het parlement. Volgens de huidige wetgeving heeft Poetin de bevoegdheid om de premier aan te duiden.

Misjoestin stond sinds april 2010 aan het hoofd van de Russische federale belastingsdienst. Hij is momenteel 53 jaar oud. Waarnemers gaan ervan uit dat hij als een soort overgangspremier zal werken.

Politiek was hij nog niet op de voorgrond getreden. Wel heeft hij de reputatie een efficiënte hooggeplaatste ambtenaar te zijn.

Misjoestin legde nog geen verklaring af. Het Kremlin verspreidde wel foto’s van de man in somber kostuum gezeten tegenover Poetin.

Voltallige Russische regering neemt ontslag, Michail Misjoestin nieuwe premier
Beeld AFP

Grondwetswijzigingen

De aankondiging komt enkele uren nadat Poetin in zijn jaarlijkse speech voor het parlement pleitte voor ingrijpende grondwetswijzigingen. Poetin wil dat het parlement en de regering machtiger worden ten opzichte van de president.

Russische analisten denken dat de veranderingen bedoeld zijn om Poetin langer aan de macht te houden dan de grondwet hem nu toestaat. Poetin moet in 2024 aftreden: dan bereikt hij de limiet van twee achtereenvolgende termijnen als president.

Mogelijk stapt Poetin dan over op het premierschap, zoals hij in 2008 deed na zijn eerste twee presidentstermijnen. Door aanpassingen in de grondwet zou hij als premier veel macht houden ten opzichte van de president.

Het aftreden van de regering betekent dat Rusland op korte termijn een nieuwe premier krijgt. Dmitri Medvedev, president tussen 2008 en 2012 en sindsdien premier, krijgt een nieuwe rol in Ruslands Veiligheidsraad, zei Poetin op de staats-tv.

Poetin vroeg alle ministers demissionair aan te blijven tot de bekendmaking van een nieuwe regering. Het is niet bekend welke ministers zullen terugkeren. “Ik zal elk van u spreken”, zei Poetin.

Grondwetswijzigingen
Beeld EPA

Regerend duo

Medvedev maakte meteen zijn nieuwe baan bekend. Hij wordt tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad. Tussen 2008 en 2012 was hij president met Poetin als premier. In 2012 wisselden de twee elkaar af en werd Medvedev premier onder president Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin wou een referendum organiseren over hervormingen aan de Russische grondwet. Daarmee wou hij het parlement de macht geven om de Russische premier te kiezen, maar tegelijk het “sterke presidentiële systeem” van Rusland behouden.

“Ik vind het noodzakelijk om het geheel van de voorgestelde herzieningen van de Grondwet voor te leggen aan de stem van de burgers van het land”, aldus Poetin in zijn jaarlijkse toespraak voor de leden van het Russische parlement en de politieke elite. Hij gaf wel geen duidelijke timing mee, maar Medvedev kondigde even later al het ontslag van zijn volledige regering aan.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie