Leo Hellemans. © BELGA

Vlaamse regering schuift VRT-baas Paul Lembrechts opzij, Leo Hellemans neemt tijdelijk over

De Vlaamse regering schuift VRT-ceo Paul Lembrechts opzij na de vertrouwensbreuk aan de top van de VRT. Het lot van directeur Peter Claes is nog onzeker. Het Personeelsfront noemt het ontslag van Lembrechts onaanvaardbaar. Leo Hellemans komt tijdelijk aan het roer van de omroep.

jvt

“De gedelegeerd bestuurder heeft het vertrouwen niet kunnen herstellen en is niet meer geloofwaardig om de openbare omroep te leiden”, zei Vlaams minister Benjamin Dalle op een persconferentie. “Daarom is zijn arbeidsovereenkomst beëindigd.”

Leo Hellemans wordt tijdelijke crisismanager voor een ‘afkoelingsperiode’. Hij moet de rust doen terugkeren. Van 2014 tot 2016 sprong hij al eens in als gedelegeerd bestuurder, nadat toenmalig ceo Sandra De Preter ziek was uitgevallen. “Hij heeft een jarenlange ervaring bij de openbare omroep, hij kent de betrokken, en is de geschikte persoon om de rust te laten terugkeren”, zei Dalle.

De Vlaamse regering zal nu de procedure uitschrijven om tot een nieuwe ceo te komen. Dat moet ten laatste voor de zomer gebeurd zijn, zei Dalle. Hellemans liet verstaan dat hij zijn taak met gemengde gevoelens opneemt. “Ik vind het bijzonder jammer dat de bemiddelingspoging niet gelukt is. Voor alle duidelijkheid: ik ben geen crisismanager, de VRT is niet in crisis, iedereen mag fier zijn op dit huis. Aleen het probleem aan de top van de VRT moest worden opgelost.”

© BELGA

Conflict

Het vertrek van Paul Lembrechts komt er na een conflict met directeur Media & Productie Peter Claes. De ruzie over de te volgen strategie na de nieuwe besparingen opgelegd door de Vlaamse regering, legde het hele directiecomité lam. Lembrechts eiste het ontslag van Claes, maar de raad van bestuur weigerde dat. Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, meldde op de persconferentie dat de vertrouwensbreuk onherstelbaar was. “Het was mijn overtuiging en mijn verantwoordelijkheid om aan te geven aan de minister dat er oplossingen moesten gezocht worden”, zei Van den Brande. “Dat heeft geleid tot de beslissing van de regering om een gedelegeerd bestuurder ad-interim aan te stellen. Er is nood aan een krachtige VRT in de komende onderhandelingen.”

De overige directieleden sloten zich bij de ceo aan. In een vlammende brief naar Van den Brande beschuldigden ze Claes van deloyaal en oncollegiaal gedrag, zelfs van intimidatie. De raad van bestuur had nog een bemiddelaar aangesteld om een oplossing te zoeken voor de vertrouwensbreuk, maar die poging is mislukt.

Wat de vier andere directieleden nu gaan doen, is nog onduidelijk. Over het lot van Peter Claes buigt de raad van bestuur zich deze namiddag.

Met zijn vertrek komt Lembrechts als verliezer uit de machtsstrijd aan de top van de VRT. Ook zijn relatie met voorzitter Luc Van den Brande, die nog twee jaar langer voorzitter van de raad van bestuur blijft, was niet opperbest. Zeker binnen de politiek, maar ook binnen de VRT, werd Lembrechts omschreven als iemand die ‘lak heeft’ aan politiek.

‘Onaanvaardbaar’

Vraag is of de rust nu gaat terugkeren. Het personeelsfront van de VRT en de vakbonden ACOD, ACV en VSOA verwerpen het ontslag van Lembrechts. ‘Hij heeft zich ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen’, melden ze in een persbericht. “De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar. Nu donderdag 23 januari beginnen, met de hoorzittingen in het Vlaams parlement, de onderhandelingen voor een nieuwe beheersovereenkomst. Net op dit moment beslist de regering om de VRT te onthoofden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER