Een smartphone met een app waarmee via biometrische authenticatie online betalingen kunnen worden gedaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Een smartphone met een app waarmee via biometrische authenticatie online betalingen kunnen worden gedaan. © ANP

Onze vingerafdruk is overal, maar hoe zit dat met de beveiliging van onze gegevens? “Alsof je overal post-its met je wachtwoord achterlaat”

En plots is onze vingerafdruk overal: op onze nieuwe iden­titeits­kaart, om te betalen in de supermarkt en zelfs om de goedkoopste smartphones te ontgrendelen. Onze vingerafdruk wordt hét wachtwoord van de komende jaren. Maar beveiligings­specialisten waarschuwen alvast: “Je vingerafdruk is niet geheim, niet te veranderen en niet te beveiligen.”

16 reacties

  • eli bosch

    4 jaar geleden
    Ik ga eerst mijn vingers allemaal lakken met nagellak vooraleer ik om nieuwe ID ga. Wat denken ze wel dat ze mijn biometrische gegevens zullen krijgen om door criminelen te laten misbruiken ? Niets van.
  • Eric Dens

    4 jaar geleden
    Je vingerafdruk staat al jaren op je paspoort. Nu ook op je identiteitskaart zetten is dan toch maar een formaliteit meer ? Ik zou het wel niet doen op je smartphone en andere toepassingen.
  • Guido Vanden Berg

    4 jaar geleden
    Wat een hoop onzin hier, de meeste zijn tegen, alleen zijn het die die het harst zeggen ; goed gedaan als een misdaad wordt opgelost via vingerafdrukken, zeker als zij het slachtoffer waren, privacy fanaten.
  • Hugo BAVRE

    4 jaar geleden
    Diegenen die problemen maken voor een vingerafdruk op een IK om privacy redenen, vergeten dat zij via de sociale media, zoals Facebook en gelijkaardige websites al hun privacy gegevens al prijsgegeven hebben. Tegen misbruiken voor het plaatsen van cookies en trackers wordt niet opgetreden en daar maalt niemand over...
  • Dirk Coremans

    4 jaar geleden
    en weet er iemand de gevolgen als IK weiger om mijn vingerafdruk te geven voor een nieuwe pas.....???? Geen nieuwe pas meer...., kan ik mee leven...ben dan ook geen Belg meer, geen belastingen meer..niet verplicht gaan kiezen ..en wat doen we met de mensen die geen handen meer hebben ?????