NewB krijgt groen licht van Nationale Bank

De Nationale Bank heeft volgens de krant De Tijd een positief advies over het bankproject NewB overgemaakt aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Als de ECB dat advies volgt, krijgt de coöperatie binnen een maand de vergunning om een nieuwe ethische bank te kunnen oprichten, schrijft de krant dinsdag. NewB wou geen commentaar geven zolang de procedure loopt.

In de nasleep van de financiële crisis rijpte negen jaar geleden in het middenveld het idee een nieuwe bank op te richten die alles anders zou doen dan de traditionele banken. Eenvoudiger, ethischer en duurzamer waren de kernwoorden.

Ultieme bemerkingen

Pas begin vorig jaar was NewB klaar met zijn dossier voor een bankvergunning bij de ECB, de Europese instelling die banklicenties kan uitreiken. Ten laatste op 24 februari zal die regulator een oordeel vellen.

In principe kan de ECB nog ultieme bedenkingen hebben, maar het is waarschijnlijk dat ze het positieve advies van de Nationale Bank volgt. De twee toezichthouders hebben het dossier samen bekeken.

Géén rente op spaarrekening

Indien de banklicentie er komt, ontstaat er voor het eerst in 50 jaar een nieuwe bank in België. De eerste klanten kunnen vervolgens in mei geholpen worden. NewB gaat uit van 108.000 zichtrekeningen tegen eind 2024.

De ethische bank zal geen kantorennet hebben en start in een eerste fase met basisproducten, zoals een zichtrekening met bankkaart en een spaarrekening. Die zal niet-gereglementeerd zijn, wat betekent dat ze niet niet verplicht is om rente uit te keren.

Lees ook:

Meer