Air France-KLM besnuffelt geplaagde luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines

De luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zou een belang willen nemen van wel 49 procent in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines. Dat meldden bronnen met kennis van de zaak aan persbureau Reuters.

De Maleisische regering is op zoek naar een strategische partner voor de maatschappij die nog kampt met de nasleep van twee vliegrampen. In maart 2014 verdween vlucht MH370, die op weg was van Kuala Lumpur naar Peking, op mysterieuze wijze van de radar. Een paar maanden later werd vlucht MH17 boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Dat toestel was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Meerdere kandidaten

Maar er zijn ook andere kapers op de kust. Naast Air France-KLM zou ook Japan Airlines azen op een belang. De Japanners zouden mikken op een belang van 25 procent, aldus Reuters. Ook de lokale maatschappij AirAsia en Malindo Air, de Maleisische tak van het Indonesische Lion Air, hebben voorstellen ingediend, aldus de ingewijden.

Volgens de Maleisische premier ontving de regering een vijftal voorstellen om de luchtvaartmaatschappij er weer bovenop te helpen. Enkele van die voorstellen zijn echter sowieso niet haalbaar, aldus de premier.

Ontwikkeling in Maleisië

De biedingen van de buitenlandse maatschappijen genieten naar verluidt de voorkeur, omdat die partijen gebruik willen maken van de strategische locatie van Maleisië voor hun activiteiten.

Malaysia Airlines sloot vorig jaar een pact met Japan Airlines voor vluchten tussen Maleisië en Japan. Volgens de Japanse luchtvaartmaatschappij kan deze alliantie in de toekomst worden uitgebreid tot Amerikaanse vluchten. Malaysia Airlines en Japan Airlines zijn beide lid van de luchtvaartalliantie Oneworld, terwijl Air France-KLM deel uitmaakt van de rivaliserende SkyTeam-alliantie.

Air France-KLM zou hebben voorgesteld een zogeheten hub voor onderhoud, reparatie en revisie in Maleisië op te zetten, terwijl Japan Airlines had aangeboden om van het Zuidoost-Aziatische land zijn regionale hub te maken, ook voor goedkope vluchten.

Meer