Direct naar artikelinhoud
VideoEuthanasieproces

▶︎ Waarover gaat het euthanasieproces juist? ‘Dit proces heeft zijn doel nu al bereikt’

De Morgen-journalist Douglas De Coninck in het gerechtsgebouw in Gent.Beeld Dries Vermeulen

Op 27 april 2010 kreeg de 38-jarige Tine Nys uit Sint-Niklaas euthanasie toegediend op basis van psychisch lijden. Deze week staan drie betrokken artsen voor het hof van assisen in Gent terecht op verdenking van moord. Wat is er precies gebeurd en hoe bepalend is deze zaak voor de toekomst van de Belgische euthanasiewetgeving? Douglas De Coninck, gerechtsjournalist bij De Morgen, legt het uit.

Video wordt geladen...

Wat voorafging

Drie artsen worden beschuldigd van moord omdat ze te onachtzaam te werk zouden zijn gegaan bij het toedienen van euthanasie aan de Sint-Niklase Tine Nys (38) op 27 april 2010.

Enkele weken voor haar euthanasie, die ze voor alle duidelijkheid zelf wilde, kreeg Nys boven op eerdere diagnoses te horen dat ze autistisch was. Volgens haar familie ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en hadden haar artsen de mogelijkheid voor een nieuwe therapie moeten aangrijpen in plaats van haar leven te doen eindigen.

Het openbaar ministerie stelt dat de drie dokters zich schuldig maakten aan vergiftiging, waardoor ze in theorie tot levenslange opsluiting riskeren. Het is de eerste keer dat artsen zich daarvoor moeten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

De Morgen-journalist Douglas De Coninck volgt het proces op de voet: lees al zijn berichtgeving hier.