Direct naar artikelinhoud
OverledenUpdate

Monty Python-ster Terry Jones (77) overleden

Terry Jones, hier bij de onty Python-reünie van enkele jaren geleden.Beeld REUTERS

Monty Python-ster Terry Jones is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Sky News.

“Terry stierf in de avond van 21 januari op 77-jarige leeftijd met zijn vrouw Anna Soderstrom aan zijn zijde, na een lange en moedige strijd tegen een zeldzame vorm van dementie, die hij ook steeds met veel humor voerde”, klinkt het volgens de Britse media in een mededeling van zijn familie. 

Jones leed aan frontotemporale dementie (FTD), een vorm van dementie die onder andere het spraakcentrum in hersenen aantast. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om te spreken en te communiceren. Jones werd het publieke gezicht van de ziekte, die onder meer het spraakvermogen van patiënten aantast. Zo was hij in 2016 op de Bafta Cymru-awardceremonie om de effecten van de ziekte aan de buitenwereld te tonen, en werd hij in 2017 geïnterviewd samen met zijn vriend en Monty Python-collega Michael Palin.

Flying Circus

Jones vormde samen met Michael Palin, Terry Gilliam, Eric Idle, Graham Chapman en John Cleese het iconische Britse comedygezelschap. In 1969 werd de eerste aflevering van ‘Monty Python’s Flying Circus’ uitgezonden. De wereld kwam zo in aanraking met een nieuw soort humor. Veel van de hilarische taferelen van de Britse bende zijn onsterfelijk geworden.

Jones was bij vier films van de Britse komediegroep niet alleen betrokken als acteur maar ook als regisseur van ‘The life of Brian’ en ‘The meaning of life’.

In de films en sketches van Monty Python speelde Jones niet de grootste rollen, maar hij is wel bekend voor zijn vertolkingen van norse vrouwen (de “ratbag old women” zoals BBC ze noemt) en van Britse mannen van middelbare leeftijd. Hij speelde ook de extreem obese Mr. Creosote in “The Meaning of Life”, die een absurde hoeveelheid eten en drinken uitbraakt.

Jones was naast Monty Python ook bekend als schrijver en documentairemaker, vaak over de oude tijd en de middeleeuwen. Met collega-Python Michael Palin maakte Jones in de jaren zeventig ook de komische tv-serie “Ripping Yarns” voor de BBC.

“Het voelt raar aan dat een man met zoveel talenten en zo’n eindeloos enthousiasme, zo zachtjes is weggevaagd”, zegt John Cleese in een reactie op Twitter. “Van zijn vele verwezenlijkingen is volgens mij de regie van ‘Life of Brian’ het grootste geschenk dat hij ons allen heeft gegeven. Perfectie”, aldus nog de medeoprichter van Monty Python. “Twee neer, nog vier te gaan.”

Twitter bericht wordt geladen...

Flying Circus
Beeld Reuters