Het Lam Gods.
Volledig scherm
Het Lam Gods. © Wannes Nimmegeers

Het "angstaanjagend menselijk" Lam Gods van de gebroeders Van Eyck komt tot leven op Twitter

Sinds gisteren hangt het centrale paneel van van het Lam Gods voor het eerst in meer dan drie jaar terug in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Onder politiebewaking verliet het werk van de gebroeders van Eyck het MSK, waar het de afgelopen jaren minutieus werd gerestaureerd. Experts en restaurateurs verwijderden onder meer verschillende lagen vernis en overschilderingen, wat  “de originele levendigheid, detailrijkdom en kleurenpracht” terug aan de oppervlakte bracht. Het is vooral het goddelijke lam zelf dat tot de verbeelding spreekt. 

7 reacties

  • Roger Wauters

    3 jaar geleden
    Nu ik gewoon ben aan het originele werk moet ik toegeven dat er vroeger een vriendelijk maar niet zo geinteresseerd diertje stond maar met het gezicht in de mist. Het origineel lam is helemaal niet zo angstwekkend als ik in sommige kommentaren lees. Het lam kijkt ons nu recht in de ogen, heel aandachtig, zelfs met een glimlach. Alsof het denkt ''ik kom naar u toe en we maken een praatje''. Ongetwijfeld de bedoeling van de broeders Van Eyck.
  • Sam rogiers

    4 jaar geleden
    Voor de opfrissing leek het schaap echt als een schaap. Na de opkuis lijkt alsof het gelaat erna is bijgetekend. Doet me denken aan het einde van de Mr Bean film "The Ultimate Disaster Movie". Dan was het schilderij "Whistler’s mother" ook zo door Bean hersteld.
  • Johan Streulens

    4 jaar geleden
    Bewust alvast. Gebroeders Van Eyck hadden meer dan ervaring met perspectief observatie. Zie hun perfectie algemeen.. Raster gebruik reeds van toepassing zijnde, wisten ze best wat ze wilden schilderen, de realiteit negerende. Overschildering bewijst het nogmaals: Geen schapenkop zijnde? Overschilderen maar! Jezus een lam? OVERSCHILDEREN! Een "god" zijnde!!! Herejezus schandaal!
  • Herman Kouter

    4 jaar geleden
    Dat is omdat de ogen vooraan staan en niet zijdelings, hetgeen het schaap een menselijke gelaat geeft. Bewust of onbewust gedaan is natuurlijk de vraag.
  • Luciano van As

    4 jaar geleden
    Als dit het origineel moet voorstellen, leefde zij ver voor hun tijd die gebroeders. Ik heb bewondering voor de mensen die deze herstelling en de details zo minutieus hebben terug kunnen brengen, dikke chapeau !